Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Europa League-lottningen: Östersund mot Arsenal Varning för halka - lastbil fast i Lasarettsbacken.

Nordkalk skärper kritiken mot regeringen

Publicerat onsdag 5 april kl 05.00
Nordkalk: Ett närmast extremt exempel på ett regeringsingripande i en pågående rättsprocess
(1:41 min)
Bästeträsk
Bästeträsk. Foto: Gunnar Britse

Nordkalk anser att regeringen felaktigt har ingripit i domstolsprocessen om bolagets stenbrytning i Bunge genom att utvidga Natura 2000-området Bästeträsk.

De många domstolsturerna om stenbrytningen i Ojnareskogen ligger just nu i Högsta Förvaltningsdomstolen. Nordkalk och SMA Mineral vill att domstolen river upp regeringens beslut att bolagens mark ska ingå i Natura 2000-området Bästeträsk, vilket försvårar eller omöjliggör stenbrytning i området.

I det senaste yttrandet till domstolen, som kom i fredags och är ett svar på regeringens yttrande, riktar Nordkalk allvarlig kritik mot regeringen. Nordkalk kallar det "ett närmast extremt exempel på ett regeringsingripande i en pågående rättsprocess" som bolaget tycker är en "oacceptabel och olaglig behandling som kränker Nordkalks grundlagsskyddade rätt till en rättvis rättegång"

Den kritiken har båda bolagen riktat mot regeringen tidigare. Men i det här yttrandet har Nordkalk gått längre i kritiken och har tagit fram vad man anser är bevisning för sin sak. Det handlar bland annat om vad den tidigare miljöpartistiska miljöministern Åsa Romson sagt i debatter och i tweets om att skydda området innan hon blev minister och sen hur regeringen tidigt har agerat för att skydda Ojnareskogen och påverka utgången i den pågående processen i mark- och miljööverdomstolen.

Nordkalk skriver att det var ett politisk spel bakom regeringens agerande.

Nordkalk anser också att myndigheterna Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten tillsammans har agerat för att skydda området och att syftet har varit att påverka utgången i domstolsprocessen.

Även SMA Mineral har i sitt senaste yttrande tagit upp vad Åsa Romson sagt i debatter och anser också att regeringens beslut på ett otillåtet sätt påverkat rättsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".