Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Luften i Visby på gränsen till underkänd

Publicerat tisdag 18 april kl 05.00
Granne: Vi ska inte behöva ha det på det viset
(2:25 min)
Partikelmätare vid Norra Hansegatan i Visby.
1 av 3
Partikelmätare vid Norra Hansegatan i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Partikelmätare.
2 av 3
Partikelmätare. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Dubbdäck.
3 av 3
Dubbdäck kan påverka partikelhalterna i luften. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

2016 var det så mycket mikroskopiskt små partiklar i luften vid Norra Hansegatan att luften ligger precis på gränsen till vad EU godkänner.

– Förra året överskreds miljökvalitetsnormen under 34 dygn. Gränsen går vid 35 dygn och det är ju inte bra, säger Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland. 

Åren före 2016 låg halterna över gränsvärdet vid ännu fler tillfällen.

– Vi är på gång att ta fram ett åtgärdsprogram. Visby är en liten stad och det borde inte vara höga värden, men nu har det visat sig att det är det.

Det handlar om partiklar som är så små att de kan bilda ett pärlband runt ett hårstrå - PM10 kallas de. Partiklar som kan ta sig ner i lungor och påverka luftvägar, särskilt hos astmatiker och barn med ännu inte fullt utvecklade lungor.

Vad de höga partikelhalterna vid mätstationen på Östercentrum beror på är ännu inte färdiganalyserat. De kan komma från vägsandning, men Trafikverket pekar generellt ut dubbdäck som den stora boven när det gäller mikroskopiska partiklar, eftersom de river loss tio gånger mer partiklar från vägen än dubbfria vinterdäck gör.

– Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda på Gotland, säger miljöskyddsinspektören Mattias Gerdin.

Tidskriften Horisont avslöjar i sitt senaste nummer att Gotland är det enda området i landet där partikelhalterna är så höga utan att det finns ett åtgärdsprogram.

Ulla Endre som bara bor några hundra meter från mätaren vid Norra Hansegatan märker ibland av dammet på husfasaden.

– Det blir ju avlagringar. Det är ju inte bra, inte för de yngre barnen och det finns barnfamiljer här. Jag tycker naturligtvis att de ska göra något åt det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".