Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsministern är inte färdig med Gotland

Publicerat tisdag 18 april kl 16.14
Försvarsministern: "Vi behöver göra mer"
(1:38 min)
Peter Hultqvist (S) försvarsminister
Det går bra nu, är Peter Hultqvists analys. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Polisen och militären. När försvarsminister Peter Hultqvist är på Gotland för att presentera regeringens vårbudget så är det tydligt vad han lyfter fram.

- Det är viktigt att polisen kan anställa fler, men det behövs ännu mer.
- Det är viktigt att Gotland tillförs 300 soldater, men det behövs mer.
Säger Försvarsminister Peter Hultqvist (S), i Visby för att presentera satsningarna i regeringens vårändringsbudget.
Han valde att göra det på Kupan i Visby, inför en publik bestående av sedvanligt medieuppbåd men också nyfikna gotlänningar som kommit för hans skull.

Det budskap han hade var i korthet: Det går bra nu, för Sverige.
Finanserna stärks, antalet människor i behov av ekonomiskt stöd minskar och arbetslösheten är den lägsta i Europa.

Polisen främst
Vårbudgeten tillför mer pengar innevarande år till vården (500 miljoner till svensk förlossningsvård som är hårt ansträngd), skolan (500 miljoner till en jämlikhetspeng till kommunerna) och till en särskild satsning på barn- och ungdomspsykatri (100 miljoner).
I övrigt innehåller propositionen satsningar som redan är kända, som till exempel de 500 miljoner extra till Försvaret som regeringen gjort upp med M, MP, C och KD om.
Och den halva miljard som går till polisen. Vilket också är den budgetpost som Peter Hultqvist väljer att sätta främst under sin presentation.
Sänkt skatt för pensionärer nämns också som en satsning, fast den inträder egentligen inte förrän 2018. I höst kommer en ny budgetproposition som handlar om 2018.

Gotlandstotalen: 28,9 miljoner
För Gotland specifikt blir fördelningen av regeringens så kallade "välfärdsmiljarder", som går till kommuner och landsting över hela landet, sammanlagt 28,9 miljoner kronor.
Till detta kommer de utlovad 100 miljoner kronor som ska kompensera för uteblivna arbetstillfällen inom kalkindiustrin genom att stimulera näringslivet, de så kallade "Peter Larsson-pengarna" (Peter Larsson var regeringens särskilde utredare som 2016 överlämnade en rapport om hur ett näringslivspaket för Gotland bör utformas. Pengarna är ännu inte utbetalade).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".