Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rivningsärende i världsarvet avgörs idag

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 04.55
Gunilla Andersson: Rivning en absurd idé
(2:18 min)
idag en liten garn- och hemslöjdsbutik, men en gång i tiden användes huset som droskstation.
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Ägaren vill försköna platsen. Ersätta flera äldre hus med nya, högre byggnader. "Tondövt" om byggnadsnämnden går med på det, anser Gunilla Andersson.

Idag går politikerna i byggnadsnämnden till beslut i fråga om ett rivningsärende i Visby innerstad. Det gäller ett bulhus strax innanför Söderport.

Igår var sista dag att lämna synpunkter på rivningsplanerna. Gunilla Anderson i Västerhejde är en av dem som har skrivit till byggnadsnämnden, med skarp kritik mot rivning i världsarvet.

- Vilken absurd idé! Tjänstemän i regionen protesterar, regionantikvarien protesterar, Visby innerstadsförening protesterar. Jag som regionmedborgare protesterar verkligen också, skriver hon till byggnadsnämnden.

Fastighetsägaren vill förändra kvarteret där intill Södertorg med nya byggnader för offentlig verksamhet; mottagningsverksamhet för hitresande besökare, utställningar, "showroom eller dyligt", som det står i ett av hans brev till Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fastighetsägaren uppger att han i diskussionerna med Region Gotland framfört vikten av platsens betydelse och att de varit överens om att kiosken "Gottgluggen" och sybehörsaffären intill kan ersättas med nya byggnader. Men om "idékonceptet", med verksamhet och boende skall fullföljas behöver också bulhuset bort från sin nuvarande plats.

Ägaren skriver att projektet handlar om att skapa en hållbar och levande stad som berikar världsarvet och får stadens invånare att känna sig stolta över att de bor just här, med en hög livskvalitet.

Tjänstemän på Samhällsbyggnadsförvaltningen har ställt sig avvisande till planerna och föreslagit politikerna att ansökan ska avslås. Regionantikvarien anser att det är en så kulturhistoriskt värdefull byggnad att den varken kan rivas eller ens flyttas. Det gamla bulhuset har varit droskstation en gång i tiden, det byggdes under samma epok som järnvägsstationen utanför Söderport.

Bland de som tagit tillfället att lämna synpunkter inför politikernas beslut finns grannar som invänder och ställer sig avvisande; ytterst tveksamma till rivningen och vad som kan komma att byggas nytt på platsen. "Dominerande moderna hus i fonden av Södertorg innebär en radikal förändring av torget skriver ett par boende intill. "Det borde gå att skapa en fantastisk miljö i vår stad utan att riva ungefär hälften av byggnaderna runt gården", skriver de och tycker att det krävs fingertoppskänsla och varsamhet.

Gunilla Andersson i Västerhejde tycker också att det saknas känslighet - om byggnadsnämnden tillåter rivningen.

- Då tycker jag man är tondöv för vad experter tänker i det här ärendet, säger hon.

Den kulturhistoriska aspekten, besvär för grannar, för kortfattad information om ärendet och projektet som helhet - det är några av invändningarna som kommit inför beslutet i rivningsärendet. Styrelsen för Visby innerstadsförening utgår i sitt svar från att byggnadsnämnden avslår den aktuella ansökan. Bland annat för att detaljplanen ska ge skydd för världsarvet; och en rivning innebär en avvikelse från gällande detaljplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".