Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omdiskuterat bulhus vid Södertorg får rivas

Publicerat onsdag 19 april kl 16.23
Byggnadsnämndens ordförande: Ett otroligt intressant ärende
(2:01 min)
Reveterat bulhus på Södertorg. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Reveterat bulhus på Södertorg. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Trots protester från bland andra Visby innerstadsförening och regionantikvarien har byggnadsnämnden beslutat att tillåta att ett hus av högt kulturhistoriskt värde rivs.

Åtgärden innebär avvikelse från gällande detaljplan: ärendet avser rivning av byggnad med betydande kulturvärde.

Fastighetsägaren har uppgett att han vill försköna området och inrätta offentlig verksamhet; utställningslokaler men också boende.

Det handlar om ett litet hus strax innanför Söderport. Det är idag en liten garn- och hemslöjdsbutik, men en gång i tiden användes huset som droskstation. Huset byggdes under samma epok som järnvägsstationen utanför Söderport byggdes.

Bulhusets funktion som droskstation stärkte Söderports ställning som den viktigaste inkörsporten till Visby, slås fast i utredningen kring huset.

I handlingarna till politikerna i byggnadsnämnden finns husets historiska värde beskrivet. Det är det sista huset i sitt slag runt Södertorg. Att riva det, eller ens flytta det är olämpligt, framgår av de slutsatser som dras på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Politikerna i byggnadsnämnden har alltså gjort en annan bedömning.

Fastighetsägaren anser att bulhuset är ett "kraftigt förvanskat hus i mycket dåligt skick. Att huset varit en skjutsstation för resande går inte att se idag".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".