Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köket som naturlig samlingsplats

Publicerat torsdag 20 april kl 11.10
"Alla mår bättre av lagad mat"
(4:43 min)
Bitte Ispegren får hjälp av de boende på Iliansgården att baka bullarna till fikat.
1 av 2
Bitte Ispegren får hjälp av de boende på Iliansgården att baka bullarna till fikat. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Det var den hamlagade maten som fick Lennart Brunnkvist att välja Iliansgården. Här tillsammans med Gunilla Löfstedt.
2 av 2
Det var den hamlagade maten som fick Lennart Brunnkvist att välja Iliansgården. Här tillsammans med Gunilla Löfstedt. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

På demensboendet Iliansgården i Hemse lagar personalen maten på plats i boendets kök.

Färre leveranser med nylagad mat till äldreboenden på Gotland kan bli konsekvensen av att Socialförvaltningen nu utreder om man kan spara på måltiderna på särskilda boenden.

På demensboendet Iliansgården i Hemse får de boende sin mat lagad på plats. Något som både personalen och de boende mår bra av.

Men blir det inte dyrare än att köpa färdigmat?

- Vår ekonomi har i stort sett alltid gått bra. Vi har billigare råvaror men istället har vi en extra personalkostnad som har hand om köket hela dagen, säger enhetschefen Agnete Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".