Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Startstöden för unga lantbrukare slut på Gotland

Publicerat måndag 24 april 2017 kl 05.00
Kjell Genitz: Tråkigt för dem som tar över
(2:03 min)
Kossor på grönbete.
Kossor på grönbete. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Flera unga lantbrukare på Gotland har gått miste om EU-stöd som finns för nystartade jordbruksföretag eller trädgårdsföretag. Pengarna är slut.

- Det är tråkigt för dem som tar över, att stödet är slut. Däremot är det positivt att det är så många som faktiskt vill ta över här på Gotland att det är ett sådant sug. Det bådar gott inför framtiden, säger Kjell Genitz.

Kjell Genitz är handläggare av lantbruksstöd vid Länsstyrelsen på Gotland, som nu måste säga nej till unga lantbrukare som hoppats på startstöd. Pengarna är förbrukade.

Totalt räckte startpremierna bara till 12 personer som fått dela på tre miljoner. Kjell Genitz på länsstyrelsen beklagar att pengarna är slut och tycker att de borde ha räckt till alla som var berättigade. För fler har sökt. Och söker.

-Vi har sex ansökningar till inne och flera som ringer, säger han.

Stödet är tänkt att underlätta för generationsskiften, när någon tar över gården och kanske behöver nyinvestera. Kanske inom mjölk- eller köttproduktion eller växtodling, men startstöd har också gått till nystartade trädgårdsföretag. Den som ger sig på biodling, vilt- eller hästuppfödning kan också vara berättigad till startpremien.

Stödet är på 250 000 kronor. Det finns inget "mellanläge", säger Kjell Genitz och förklarar att högt söktryck inte ger lägre utdelningar. Att Gotland tycks ha behövt mer än tilldelat för att alla generationsskiften skulle hanteras lika - eller för att matcha det gotländska intresset för nyföretagande inom trädgårdsodling - det har länsstyrelsen påtalat för Jordbruksverket.

-Vi hoppas väl att signalerna gått fram till Jordbruksverket att vi har folk i kö här på Gotland. Man har flaggat för att det förmodligen inte blir nya pengar, säger Kjell Genitz.

Trots att pengarna som avsåg perioden fram till 2020 redan är förbrukade råder ändå Kjell Genitz dem som tagit över en gård eller startat ett trädgårdsföretag att söka. För om bara ansökan kommit in under det första halvåret som nystartad kan det bli utdelning om "nya" pengar skulle dyka upp från EU/Jordbruksverket, eller omfördelas. Det går bara att ansöka upp till 6 månader efter att man "tagit över".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".