Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättspsykiatrisk vård kostar Region Gotland allt mer

Publicerat tisdag 25 april kl 05.00
"Kostnadsmässigt är det bekymmersamt naturligtvis"
(1:57 min)
Grafik över dömda till sluten psykiatrisk vård som Region Gotland betalar för mot bakgrund av en bild på Karsuddens sjukhus.
2006-2008 betalade Gotland för färre än 4 personer. Foto: Katarina Wahlström. Grafik Jonas Neuman/Sveriges Radio

Allt fler gotlänningar är dömda till rättspsykiatrisk vård. Det innebär allt större kostnad för Region Gotland. Förra året var det 22 miljoner kronor.

– Utvecklingen har varit ganska kraftig från slutet på 2015 och under 2016. För tio år sen hade vi ungefär 6 miljoner i kostnader och 2016 hade vi 22 miljoner ungefär, säger Yvonne Skovshoved, ekonomichef Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Region Gotlands kostnader för den rättspsykiatriska vården har ökat markant de senaste tio år åren. Det hänger ihop med att det är allt fler personer som är dömda till det.

För tio år sen var det några enstaka och 2016 var det 13 personer i den rättspsykiatriska vården.

Hur ser ni på den här utvecklingen?
– Kostnadsmässigt är den bekymmersam naturligtvis. Den ska ju rymmas i inom den budgetram som vi har och som vi inte påverkar själva.
Och den drabbar Region Gotlands vårdbudget?
– Ja, det gör den.
Och det är en kostnad som Region Gotland inte kan styra över?
– Nej, just det. Det är domstolarna som dömer. Så det kan vi inte styra över.
Hur påverkar det här Region Gotlands vårdbudget?

– Det påverkar ju på det sättet att när den delen av våra kostnader ökar så behöver vi hämta hem de kostnaderna någon annan stans om vi inte får mera pengar, säger Yvonne Skovshoved, ekonomichef Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Så om en person döms till rättspsykiatrisk vård hamnar kostnaden på landstinget, men om den döms fängelse blir det en statlig kostnad i Kriminalvården.

På Gotland finns inte någon rättspsykiatrisk vård utan Region Gotland betalar för vårdplatser på fastlandet. På Karsudden i Katrineholm  kostar det i snitt 6000 kronor per person och dygn.

Så varje person blir en relativt stor kostnad för ett litet landsting som Gotland och det gör det svårt att planera.

– Det är ju det som är svårt. Det kan komma, men det behöver inte komma en tillökning. Det gör det oerhört svårt för oss att beräkna. Så är det. Därför är det svårt, säger Marie Härlin-Ohlander som är verksamhetsområdeschef för psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".