Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare vid Ar fälld för fusk

Publicerat fredag 28 april kl 16.39
Centrala etikprövningsnämnden: Det är väldigt allvarligt
(1:57 min)
Forskningsstationen i Ar
Forskningsstationen i Ar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Internationellt uppmärksammad fiskforskning på Gotland om plast i fisk har saknat djuretiskt tillstånd. Rådata bakom slutsatserna saknas också.

Forskarna har inte kunnat visa upp bakgrundsdata kring hur forskningen gått till. Det rör sig om "oredlighet i forskning", framgår av Centrala etikprövningsnämndens yttrande. Kanslichefen Jörgen Svidén säger till P4 Gotland att forskningsfusk skadar all forskning.

- Det är väldigt allvarligt. Det skadar förtroendet inte bara för den här studien, säger han.

Den internationellt uppmärksammade forskningen om hur fiskyngel påverkas av mikroplaster, som utförts vid forskningsstationen i Ar på norra Gotland, fälls alltså för forskningsfusk.

-Det måste naturligtvis finnas dokumentation om hur försök och forskning bedrivits, säger Jörgen Svidén. 

Enligt, den nu underkända, forskningen förändras fiskynglens beteende av de små mikroskopiska plastpartiklar som blivit allt vanligare i våra hav, och gör ynglen till lättare offer för rovfiskar. Dessutom föredrar ynglen plastpartiklar framför sin naturliga föda, berättade forskaren för P4 Gotland i maj 2015.

Resultaten av fiskstudierna publicerades förra året i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science. Men artikeln, som forskaren skrivit tillsammans med sin handledare, en professor vid Uppsala universitet, anmäldes för oredlighet i forskning.

Nu konstaterar den expertgrupp som utrett anmälan, bland annat att forskarna inte har kunnat plocka fram de rådata som man grundar sina slutsatser på, att det råder oklarheter kring hur och när experimenten vid forskningsstationen i Ar har utförts - samt att det saknats djuretiskt tillstånd för försöken.

-Det finns ett djuretiskt tillstånd, men inte för just de här försöken och det har utfärdats efter att försöken inletts, säger Jörgen Svidén.

Sammanfattningsvis, skriver expertgruppen, så har de båda forskarna därför gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.


P4 Gotland har sökt, men inte lyckats nå, den kritiserade forskaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".