Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Projektledare ska leta bostäder åt nyanlända på Gotland

Publicerat fredag 5 maj kl 05.00
Bengt-Olof Grahn: Lätt är det inte
(2:15 min)
Ont om bostäder på allmännyttans hemsida, Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
1 av 2
Ont om bostäder på allmännyttans hemsida, Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Bengt-Olof Grahn, Projektsamordnare på teknikförvaltningen. Foto:Katarina Hedstrom/Sveriges Radio.
2 av 2
Bengt-Olof Grahn, Projektsamordnare på teknikförvaltningen. Foto:Katarina Hedstrom/Sveriges Radio

Regionen söker pengar hos länsstyrelsen för att finansiera en projektledare för att hitta de bostäder som behövs åt nyanlända med uppehållstillstånd.

Insatsen ska leda till att bostadsbeståndet utökas på Gotland och det ska skapas "riktiga hem" för nyanlända personer, säger Bengt-Olof Grahn, projektsamordnare på Teknikförvaltningen.

Bostadsbristen på Gotland är ett faktum men ändå måste Region Gotland i år hitta cirka hundra lägenheter åt nyanlända för att uppfylla bosättningsuppdraget.

Det ska under 2017 fram bostäder åt lite drygt 200 nyanlända på Gotland. Under 2018 är sannolikt behovet ungefär lika stort.

Bostäderna måste fram, samtidigt som antalet studenter ökat och samtidigt som ett par hundra soldater söker boenden, utöver de anvisade nyanlända, som Regionen är skyldig att bosätta. Regionen konstaterar i sin ansökan till länsstyrelsen att "nya bostadslösningar" behövs för att lösa den akuta situationen.

Målet och ambitionen är att det ska bli "blandade bostadslösningar", där småskaliga prioriteras framför storskaliga. Men det talas redan i tekniska nämnden om modulboenden, t ex i Klintehamn.

-Det kan handla om att iordningsställa nya lösningar, modulbostäder. Bra bostäder, men som är snabba att montera och sätta upp, säger Bengt-Olof Grahn.

Regionen söker drygt en halv miljon kronor från Länsstyrelsen på Gotland av den pott pengar som regeringen anslagit för att "skapa beredskap och tillräcklig mottagningskapacitet".

- Lätt är det inte. Vi får helt enkelt jobba på alla fronter för att lösa behoven, säger Bengt-Olof Grahn.

Det handlar alltså inte om asylsökande utan om personer som fått uppehållstillstånd i Sverige och som Migrationsverket anvisat Gotland som ny hemort för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".