Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bertil Virgin (S) hoppar av revisorsuppdrag för Gotlandshem

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 05.05
Bertil Virgin: Allmännyttan är väldigt central för mig
(2:26 min)
Bertil Virgin (S). Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Bertil Virgin (S). Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Utförsäljningar av Gotlandshems lägenheter går precis stick i stäv med vad Bertil Virgin tycker att allmännyttan ska vara. Därför hoppar han av.

Det är de planerade utförsäljningarna av drygt 900 lägenheter som gör att Bertil Virgin inte längre vill vara med när det gäller Gotlandshem.

Han begär att regionfullmäktige "med omedelbar verkar" befriar honom från det revisorsuppdrag han har för AB Gotlandshem.

Som lekmannarevisor ska man vara helt självständig, oberoende och opartisk, säger Bertil Virgin och förklarar att han inte kan fortsätta i den rollen i Gotlandshem, för att han inte alls delar beslutet om utförsäljning. Då kan jag inte vara oberoende och opartisk och då skulle jag förlora min trovärdighet som revisor, säger han.

Bakgrunden till hans avhopp är det beslut som styrelsen för Gotlandshem tog den 25 april; "att pröva marknaden för ett antal fastigheter", som det uttrycktes. Totalt rör det sig om 944 hyreslägenheter i Visby, När och Havdhem som är aktuella för en eventuell försäljning.

Dagen därpå, den 26 april, formulerade Bertil Virgin sin avsägelse.

Lekmannarevisorns roll är främst inte att syna räkenskaper, utan att följa att bolaget handlar i enlighet med ägardirektiv som regionfullmäktige kommit med. Utförsäljningarna strider inte mot ägardirektiven. Men eftersom Bertil Virgin har svårt att smälta det hans styrande partikamrater låter ske med allmännyttan så tar han de personliga konsekvenserna - och går innan det säljs.

Gotlandshem beslutade 2016 om en ny fastighetsstrategi, för att säkra en långsiktigt hållbar ekonomi. På sin hemsida förklarar bostadsbolaget "Att sälja fastigheter är ett sätt för GotlandsHem att frigöra resurser så att bolaget kan fortsätta med nyproduktion i den omfattning som möter dagens behov samt att säkerställa en god förvaltning av befintligt bostadsbestånd, med underhåll och renoveringar".

Bertil Virgin behåller andra uppdrag han har för Socialdemokraterna, men vill alltså bli befriad från uppdraget att vara ersättare för lekmannarevisor i AB Gotlandshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".