Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De lever gömda på Gotland

Publicerat tisdag 16 maj kl 05.00
"Vi måste försöka leva som vanligt"
(5:12 min)
Gömda
Gömda på Gotland. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Papperslösa familjer försöker att leva som vilka som helst på Gotland. "Daniel", "Maria" och dottern "Alma" har levt gömda här i flera år.

Familjen lever med ständig oro för att bli upptäckta och tvingas lämna Gotland och Sverige eftersom de saknar tillstånd att befinna sig här. 

– När vi ser poliser på stan så stannar vi och går åt ett annat håll. Det är stressande, särskilt för vår dotter, säger Daniel.

Migrationsverket bedömer att allt fler personer som fått avslag på sina asylansökningar i Sverige kommer att stanna och hålla sig gömda. Sveriges Radios Reporternätverk har träffat drygt 80 personer som vistas utan tillstånd i landet och några av dem finns här på Gotland.

Strategin är att leva så öppet som möjligt och försöka smälta in, enligt Daniel.

– Om vi börjar gömma oss blir folk misstänksamma. Vi måste försöka leva som vanligt, som vilka personer som helst.

Familjen kommer från ett land i sydöstra Europa och berättar att de lämnat allt, hus och arbete, och flydde till Sverige. I hemlandet trakasserades de för att inte leva som rättrogna muslimer, berättar Maria:

– De skrek till mig på gatan att jag var skulle bära slöja. De skrek att jag var en hora och sa till min man att han måste se till att jag klädde mig på rätt sätt.

– Vi kan inte leva så, särskilt inte med vår dotter.

För några år sedan fick de avslag på sin asylansökan och har fått hjälp att gömma sig på Gotland av ett nätverk av personer som hjälper papperslösa. De har fått en del med pengar och hjälp att ordna boende. Hela familjen följer debatten om papperslösa i media, inte minst efter terrordådet i Stockholm.

Daniel säger att han förstår att tonen hårdnat mot papperslösa efter det.

– Det finns väldigt farliga personer i Sverige nu, men det gäller inte min och många andra familjer. Vi är inga terrorister.

De kommande tre åren beräknas drygt 30.000 personer i hela landet som får avslag på sina asylansökningar avvika, men enligt polisen finns ett stort mörkertal. Familjen hoppas att de ska kunna hålla sig gömda i några år till. Då har det gått fyra år och då slutar avslagsbeslutet att gälla. Planen är att de då på nytt ska ansöka om asyl i Sverige.

– Vi har inget val. Det är bättre att försöka leva så här nu än att återvända till vårt hemland. Vi har ingen framtid där, säger Daniel.

Dottern Alma går i lågstadiet på en gotländsk skola. Föräldrarna säger att de blivit bra bemötta av skolan och att hon behandlas som vilken annan elev som helst. Alma själv vet vad hon vill bli när hon blir stor:

– Jag vill bli doktor. Det verkar roligt. Jag har lekt det när jag var liten med låtsassprutor och sånt.

De drömmer om att skaffa ett eget hus och att kunna jobba och försörja sig själva.

– Vi vill bara ha ett normalt liv, säger Maria.

Daniel, Maria och Alma heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".