Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få vill se vindkraftverk i Hangvar

Publicerat lördag 13 maj kl 10.53
Vindkraft på Gotland. Foto: Helena Bremberg/SR Gotland
Gotländsk vindkraft. Foto: Helena Bremberg/SR Gotland

Företaget Forsviden Vinds planer på att sätta upp 17 vindkraftverk i fyra socknar på norra Gotland möter patrull. Bara Region Gotland säger ja till verken.

Enligt förslaget så kan verken bli 210 meter höga, och miljön kan påverkas av buller, ljus och skuggning från verken, skriver företaget själva i sin ansökan. Från början ville företaget sätta upp 31 verk, men bantade ner förslaget med hänsyn till naturvärdena i området.

Men trots det är det just naturvärdena som kritikerna tagit fasta på.

Naturvårdsverket tycker generellt att naturvärdena och det ostörda läget är viktigt. Verken är placerade på ställen där de kommer i konflikt med art- och områdesskyddet skriver verket.

Gotlands Ornitologiska förening vill att länsstyrelsens miljöprövningsdelegation ska säga nej till projektet av samma skäl.

Örnar och andra fåglar i hotas av planerna. Något som också Gotlands Naturskyddsförening påpekar.

Även grannarna är emot vindkraftverken, placeringen är olämplig tycker de.

Men det är inte bara grannar och naturorganisationer som är emot verken. Visborgs Orienteringsklubb, som återkommande arrangerar större evenemang och tävlingar i området oroas.

Om vindkraftsparken bli av, så går det inte längre att använda området till avancerad orientering.

Det eftersom det helt enkelt blir får många ledstänger och enkla hållpunkter. Bara orientering på nybörjarnivå blir möjlig. Klubben har dessutom gjort en orienteringskarta, som då blir inaktuell.

Att göra en ny skulle kosta mer än vad idrottsföreningen har råd till, skriver de i sitt yttrande.

Regionen däremot tycker att nån gång måste vindkraftens intressen i konkurrensen med andra riksintressen, vara det viktigaste. Det är nu miljödelegationen vid länsstyrelsen i Stockholm som ska fatta beslut om vindkraftverken får tillstånd eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".