Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialtjänsten ger matpengar till papperslösa på Gotland

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 05.00
Enhetschef: Barnens bästa i första hand
(2:22 min)
Individ- och familjeomsorgen Region Gotland
Individ- och familjeomsorgen Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Socialtjänsten på Gotland ger papperslösa familjer som lever gömda på Gotland ett visst ekonomiskt bistånd.

Det är ett fåtal gömda familjer på ön som har ansökt om hjälp och har beviljats bidrag till mat, säger Mari Bergström som är enhetschef på Stöd- och försörjningsenheten vid socialförvaltningen.

– Vi ska sörja för dem som finns på ön, framförallt om det finns barn med i familjen. Så vi beviljar familjen matpengar för att de inte ska hamna i en akut nödsituation och för att skona barnen, säger hon.

På Gotland beviljas papperslösa det som kallas för "matnorm", men det är bara enstaka familjer som lever gömda här som har ansökt om ekonomiskt bistånd. En ensamstående person kan få drygt 1700 kronor i månaden till mat och en av de familjer P4 Gotland träffat får strax under 4000 kronor i månaden till mat för två vuxna och ett barn. Det är betydligt lägre än riksnormen för försörjningsstöd.

Kan man överleva på det som du kallar "matnorm"?

– Det är svårt. Det förutsätter nog att man har mer människor runt omkring sig som kan skjuta till annat också i form av kläder och annat som man behöver.

Socialtjänster runt om i landet har valt att göra på olika sätt när det gäller försörjningsstöd till papperslösa. Vissa kommuner ger inga pengar alls, medan andra ger bistånd till barn men inte till vuxna. Mari Bergström på stöd- och försörjningsenheten på Gotland hänvisar till Socialtjänstlagen som grund för beslutet att papperslösa familjer ska ha rätt till bistånd.

– Det är i första hand första kapitlets andra paragraf där det står att man ska ta hänsyn till barnen och barnens bästa. Jag tycker inte att det finns någon anledning att diskriminera de vuxna i det här utan vi har valt att se dem som en familj. Vi bedömer att de har rätt till samma stöd från socialtjänsten oavsett om de är vuxna eller barn.

Samtidigt är det andra myndigheter, Migrationsverket och gränspolisen som har krav på sig att hitta de här personerna och att se till att de som inte har tillstånd att befinna sig här lämnar landet. Hur ser du på det i förhållande till att ni stöttar de här familjerna?

– Jag vill inte påstå att vi stöttar dem utan vi ser till så att de inte hamnar i nöd. Ringer polisen och frågar om vi känner till de här personerna och var de finns så är vi skyldiga att lämna uppgifter om det. Men vi försöker bara att se till att så länge de finns här så ska de ha möjlighet att ha näsan över vattenytan.

– Så länge vi har en lag som säger att vi ska sörja för barns bästa och inte har fått domar på att det här att ge dem matpengar är felaktigt så kommer vi att hålla den linjen att barnens bästa går i första hand, säger Mari Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".