Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisanmälde mannen utköpt lärare

Publicerat fredag 19 maj 2017 kl 05.00
Fick sju månadslöner
(1:49 min)
Avgångsvederlag på sju månadslöner. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Avgångsvederlag på sju månadslöner. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Det är en före detta lärare som polisanmälts av regionens utbildningsdirektör, misstänkt för att försöka ta kontakt med skolbarn- och ungdomar i Visby.

Mannen anmäldes, som P4 Gotland berättat, för att det fanns oro för elevers säkerhet; att det kunde röra sig om någon form av sexuella kontaktförsök.

Idag kan P4 Gotland berätta att mannen köptes ut från sin lärartjänst, av skäl som Region Gotland idag inte vill prata om.

Det rör sig om en man som under många år varit tillsvidareanställd lärare inom Region Gotland. Han har undervisat från klass 4-9 upp på gymnasienivå. Men förra året gjorde Region Gotland en "överenskommelse" med honom.

Han entledigades på egen begäran från sin anställning som gymnasielärare. Men han fick avgångsvederlag. Drygt 200 000 kronor. Det motsvarade sju månadslöner.

Men Region Gotland vill inte ge förklaringen till att han fick betalt för att gå. HR-chefen på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Eva Edin säger till P4 Gotland att de aldrig kommenterar enskilda ärenden. På frågan om utköpet föregicks av något av samma art som nu väckt oro för elevers säkerhet, är svaret det samma; att hon inte kan kommentera det enskilda ärendet.

Det var utbildningsdirektör Anders Jolby som undertecknade överenskommelsen med läraren om att lämna heltidsanställningen som gymnasielärare. Alltså samma Anders Jolby som nu agerat mot mannen med en polisanmälan. Detta gjorde han bland annat efter att ha fått informationen att mannen "tidigare tagit kontakt med barn och visat sig naken för dem samtidigt som han onanerat". Den upplysningen i kombination med att mannen också offentliggjort en liten färdplan över vilka skolor han tänkte besöka, fick alltså utbildningsdirektören att vilja larma Polisen.

Det är känt att mannen under sin tid som lärare gjorde publiceringar på sociala medier som väckte anstöt bland annat hos de egna gymnasieeleverna som han undervisade. Men om de egna nakenpubliceringarna eller de kontaktsökande utlagda krokarna i sociala medier medverkade till att han köptes ut är oklart.

P4 Gotland har bett också Anders Jolby förklara vad som låg bakom överenskommelsen som gav läraren sju månadslöner för att gå. Men Jolby hänvisar till HR-chefen, som ju inte kunde kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".