Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddningshelikoptern står stilla i brist på personal

Publicerat onsdag 7 juni kl 05.00
Sjöfartsverket: Utmaningar att täcka vakanser
(1:41 min)
räddningshelikopter från Sjöfartsverket
Sjöfartverkets räddningshelikopter på Visby flygplats. Arkivbild. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Räddningshelikoptern i Visby står stilla. I väntan på att Sjöfartsverket ordnar en fulltalig besättning är helikoptern inte möjlig för uppdrag.

En besättning på Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar består av fyra personer; två piloter, vinschoperatör och ytbärgare. Senast en kvart efter larm ska alla vara redo för tjänstgöring och helikoptern ute ur hangaren - klar att lyfta. Men just nu står helikoptern i Visby stilla eftersom personal saknas.

Närmaste helikoptrar för akuta behov runt Gotland finns just nu i Norrtälje och på Kallinge, alltså flygflottiljen i Ronneby.

Sjöfartsverket bekräftar att beredskapen inom Sjöfartsverkets SAR-helikoptrar påverkats den senaste tiden; alltså de "Search And Rescue"- räddningshelikoptrar varav en är stationerad i Visby.

Sjöfartsverkets Mattias Hyllert som är direktör för Sjö- och flygräddning säger till P4 Gotland att det "för närvarande finns utmaningar att täcka uppkomna vakanser bland den operativa personalen. Det påverkar nu beredskapen på Visbybasen. Genom övriga tillgängliga resurser för Sjö- och flygräddning påverkas dock inte den övergripande målsättningen".

SVT har nyligen berättat att det under en helg i slutet av maj bara fanns en svensk räddningshelikopter i tjänst i landet. Sverige tvingades förlita sig på grannländernas helikopterresurser, enligt SVT och orsaken uppgavs vara en konflikt mellan piloter och Sjöfartsverkets ledning som lett till stress och sjukskrivningar bland piloterna.

Om besättningsbristen i Visby har något med den konflikten att göra har P4 Gotland inte lyckats ta reda på.

Sedan den första april 2016 är en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar stationerad på basen på Visby flygplats. Driften återupptogs då efter att ha varit "nedprioriterad i drygt två års tid", som Sjöfartsverket uttryckte det i sin årsredovisning 2016.

Det är Sjöfartsverkets ansvar att det finns räddningshelikoptrar för statlig sjö- och flygräddning. Helikoptrar och besättningar utgår från fem baser; Göteborg, Ronneby, Norrtälje, Umeå och Visby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".