Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotlandsnyckel
1 av 5
Gotlandsnyckel. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Magnus Martinsson, vid elstängslet som skyddar orkidéer från betande djur.
2 av 5
Magnus Martinsson, vid elstängslet som skyddar orkidéer från betande djur. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Möllebosån i Viklau.
3 av 5
Möllebosån i Viklau, viktig för spridningen av orkidéfrön. De kan flyta vidare om ån översvämmas. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Magnus Martinsson fotograferar Gotlandsnycklar.
4 av 5
Magnus Martinsson, länsstyrelsen, fotograferar Gotlandsnycklar. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Viklaubor på orkidéutflykt.
5 av 5
De som vill in och titta på Gotlandsnycklarna måste passera el-stängslet med åtskilliga volt. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lyssna
(3:03 min)

Hotad orkidé räddad av stängsel

Publicerat fredag 23 juni 2017 kl 05.00

Hungriga betande köttdjur visade sig ligga bakom att den sällsynta orkidén Gotlandsnyckel höll på att försvinna från den ena av sina två växtplatser.

Orkidén växer i Sverige bara på två platser; båda på Gotland, Den ser nu ut att ha räddats på den ena växtplatsen. 

De senaste åren har "Gotlandsnycklarna" blivit färre och färre på den ena platsen, i Viklau.

Magnus Martinsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet har varit rädd att den helt skulle försvinna. Men han kom på vad som kanske låg bakom att den försvann - och då krävdes bara lite uppfinningsrikedom för att den skulle återvända. Ett stängsel gjorde susen.

Den högresta orkidén går upp över knähöjd på Magnus Martinsson, där han står i en beteshage intill Möllebosån i Viklau. Det är alltså en 50-60 centimeter hög blomma. Men den kan bli större; upp till 80 centimeter, med lätt utdragen pyramidformig blomställning. Blomfärgen - ljusrosa med väldigt mycket prickar och streck i mörk purpurfärg.

Gotlandsnycklar som art är starkt hotad. Den finns på den estniska ön Ösel. Möjligen också på grannön Dagö. I Sverige växer den ingen annanstans än på Gotland. På bara två platser; vid sjuströmmar i Boge. och så i Viklau då, där Magnus Martinsson befarat att den skulle försvinna.

Förra året kunde Magnus Martinsson bara hitta något enstaka exemplar, så att han nu i orkidéblomningstid kunnat räkna in 36 blommande exemplar - i den betesfredade delen av hagen - det fyller honom med jubel.

Om inte misstanken väckts om att köttdjuren effektivt betade bort Gotlandsnycklarna, innan de hann gå upp i blom, så hade kanske hydrologin, förändrade vattenförhållanden på platsen kunnat få skulden och skadan varit irreparabel. Men nu har Länsstyrelsen på Gotland gott hopp om att beståndet ska överleva. Och Magnus Martinsson tänker varma tankar om markägaren.

Annika Forsslund är länsstyrelsens samordnare på Gotland för åtgärdsprogrammet för hotade arter. Det är från det kontot pengar till det solcellsdrivna elstängslet tagits. De 15 000 kronor det kostade var väl satsade, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".