Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gunnar Jonasson.
Gunnar Jonasson Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Lyssna
(2:37 min)

Visby flygplats minskar CO2-utsläppen rejält

Publicerat tisdag 18 juli 2017 kl 05.00

Visby flygplats har sänkt de fossila koldioxidutsläppen från 277 ton 2007 till 2 ton hittills i år. Målet är noll utsläpp inom tre år.

– År 2020 ska vi inte ha något fossilt koldioxidutsläpp från egen verksamhet, så vi har aktivt jobb för att sänka våra utsläpp av fossil koldioxid varje år, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef Swedavia Visby flygplats.

Det Visby flygplats har gjort är att byta till fossilfria bränslen i fordonen. De mindre fordonen går på el och de större, som traktorer, lastare och brandbilar går på biodiesel - HVO, som görs av slakteriavfall, skogsavfall och vegetabiliska oljor. Flygplatsen har också slutat att värma upp lokalerna med olja, köper fossilfri el och kompenserar för de egna tjänsteresorna.

På så sätt har flygplatsen minskat utsläppen av koldioxid från den egna verksamheten från 277 ton 2007 till 2 ton hittills i år.

Målet är noll utsläpp 2020 från fossila källor.

– Det ser bra ut. Vi ligger före prognoserna. Från den egna verksamheten återstår det att byta ut ett fordon till hösten och att byta ut övningsbränslet i vår brandanläggning där vi övar, säger Gunnar Jonasson.

Men själva flygplanen då? Där har regeringen ett mål att Sverige ska ha en fossilfri fordonsflotta 2030.

Swedavia, som är ett statligt flygplatsbolag, ska aktivt bidra till att flyget går på fossilfria bränslen då.

Där är problemet att det idag produceras alldeles för lite biobränsle och på Visby flygplats kan flygplanen inte tanka det nu.

– I och med att vi är en ö så handlar det mycket om försörjningen och distributionen och att vi får hit bränslet. Det är någonting vi jobbar på i detta nu och diskussionen pågår kring vad vi kan göra för att få hit och kunna erbjuda ett bränsle och att det sker på ett sätt som också är hållbart.

Kommer ni klara till 2030 att alla flygplan som kommer hit och åker härifrån går på biobränsle?
– 2030 kommer det att finnas biobränsle för flyg och vi kommer ha en produktion i Sverige och jag tror också att det kommer att finnas bränslen som är CO2-fria, så jag är hoppfull inför framtiden, säger flygplatschefen Gunnar Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".