Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
fåröfärjan fårö färja fårösund foto: astrid skarin/sveriges radio
Färjan från Fårösund till Fårö. Foto: Astrid Skarin/Sveriges Radio
Lyssna
(1:32 min)

Meit Fohlin (S) vill ha möte om finansiering för bro eller tunnel till Fårö

Publicerat tisdag 29 augusti 2017 kl 12.39

Tillgängligheten till Fårö måste förbättras, anser regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S), som vill träffa Trafikverket och berörda ministrar om frågan.

Facebookfråga: Vilken förbindelse vill du ha med Fårö?

Frågan om en fast förbindelse till Fårö är aktuell igen, för regionstyrelsen på Gotland. I en skrivelse  till nye infrastrukturministern Tomas Eneroth och näringsminister Mikael Damberg påtalar regionledningen att de knappt 19 miljoner kronor som Gotland får till infrastuktur inte räcker långt.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin och Peter Lindvall, regiondirektör, skriver att Region Gotland ser "en fast förbindelse mellan Fårö och Gotland som en central framgångsfaktor för utvecklingen på Fårö".

Den skulle kunna förbättra förutsättningarna för fastboende på Fårö, stärka det lokala näringslivet och den lokala arbetsmarknaden både på Fårö och i Fårösund", står det i brevet.

Meit Fohlin anser att det saknas tillräckliga regionala hänsyn när det gäller länsplaneringen av infrastruktur. Hon vill nu diskutera finansiering av en fast Fåröförbindelse och annan infrastruktur på Gotland, med Trafikverket och de båda ministrarna; Tomas Eneroth och Mikael Damberg.

Generaldirektören på Trafikverket Lena Erixon har fått kopia på brevet.

Brevet är undertecknat av regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin och regiondirektören Peter Lindvall. De påpekar att antalet invånare på Gotland ökar kraftigt under sommaren . "Besöksnäringen är utpekad som viktig för tillväxten både i riket och på Gotland. För besöksnäringen är standardförbättringar på vägarna nödvändiga som en del i arbetet med att utveckla turismen", skriver de.

Ministrarna får också veta att behov och brister, när det gäller vägar på Gotland under en längre tid inte kunnat åtgärdas, samtidigt som nya behov tillkommit. Investeringar i vägnätet på Gotland är nödvändiga, skriver Meit Fohlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".