Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få barn får rotavaccin på Gotland

Publicerat söndag 3 september 2017 kl 11.48
Influensavaccin. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Det är stora skillnader i landet på andelen barn som vaccineras mot rotavirus. På Gotland vaccinerades bara en procent av barnen under första halvåret i år.

I Stockholm, Örebro och Jönköping vaccineras fyra av fem barn, medan det på Gotland bara är en procent av barnen som vaccinerats.

Skillnaderna är "oroande stora", enligt socialministern.

Rotaviruset orsakar magsjuka hos små barn. Nästan alla barn smittas av viruset, några av dem blir så sjuka att de kräver sjukhusvård. Folkhälsomyndigheten vill att vaccinationen införs i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Enligt statistik från läkemedelsbolaget GSK, ett av bolagen som tillverkar rotavirusvaccin, får 85 procent av barnen i Stockholm vaccinet. På Gotland, i Kronoberg, Norrbotten, Södermanland är andelen en procent. I Kalmar är den nära noll. Sedan vaccinet infördes i Stockholm och Jönköping 2014 har antalet barn som behövt läggas in för magsjuka minskat betydligt.

Men att vissa landsting gått före leder också till en ojämlikhet i vården i landet.

-Vissa barn får tillgång och vissa får det inte. Vi har ju i den utredning vi lämnat till regeringen tittat på att det här är ett väldigt bra och säkert vaccin som skyddar mot en maginfluensa som är jättebesvärlig för barnen. Och sjukhusvård och -behov har minskat drastiskt så fort man har infört det, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Det finns också praktiska problem med olikheterna, om exempelvis barn flyttar mellan landstingen innan de hunnit fullfölja vaccinationen.

-Det kan bli rörigt, säger Lindstrand.

 Även socialminister Annika Strandhäll (S) ser problem med dagens upplägg och tycker att det är bra att frågan lyfts.

"Skillnaderna är oroande stora. Just därför arbetar Folkhälsomyndigheten nära landstingen, inte minst där det finns behov av mer information och kunskap då andelen vaccinerade är lägre.", säger hon i en skriftlig kommentar.

Ett beslut om ett införande skulle kunna komma i höstbudgeten. Strandhäll vill inte kommentera när ett eventuellt införande skulle kunna ske, men uppger att man "just nu tittar" på om rotavirusvaccin ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".