Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hamra-skylt.
Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio
Lyssna
(2:06 min)

HVB-hemmet Suderhälsan begärt i konkurs

Uppdaterat fredag 6 oktober 2017 kl 08.25
Publicerat fredag 6 oktober 2017 kl 04.00

Suderhälsan HVB AB i Hamra har begärt sig själva i konkurs. Företaget med 22 anställda driver hem för vård och boende för ungdomar och familjer.

– Det är tungt, säger Lars Pettersson, styrelseordförande och ekonomiansvarig i bolaget.

Konkursansökan lämnades in till Gotlands tingsrätt på torsdagen. Där beskriver ledningen det ekonomiska läget; att bolaget under det senaste året arbetat med förändringar och omstruktureringar av verksamheten.

– Vi är tvungna att sätta Suderhälsan i konkurs helt enkelt. Vi känner att vi gör något gott, men det räcker inte just nu, säger Lars Pettersson. 

I konkursansökan framhåller Suderhälsans företrädare att bolaget har en verksamhet som ett flertal personer är beroende av och att det därför är nödvändigt att en konkursförvaltare omedelbart omhändertar av verksamheten.

Konkursförvaltaren: Suderhälsans verksamhet behöver fortsätta 

Det talas om att "omfattande ansträngningar" har vidtagits för att finna ny finansiering och nå finansiell stabilitet. Bolaget hade en lösning på plats som dock inte fullföljdes, framgår av konkursansökan.

Årsredovisningen för 2016 visar att Suderhälsan HVB gick back med drygt 1,3 miljoner. Bolaget har haft en omsättning på över 20 miljoner kronor. 

Bolaget har varit ekonomiskt illa ute en tid. Av förvaltningsberättelsen 2016 framgår att bolagets egna kapital understeg hälften av aktiekapitalet under räkenskapsåret. Kontrollbalansräkning upprättades och behandlades på en extra bolagsstämma. Bolagets styrelse beslutade dock då att driva verksamheten vidare, efter att ha "vidtagit åtgärder för att öka det egna kapitalet".

– Vi har kämpat för att hitta en lösning, men det räckte inte, summerar Lars Pettersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".