Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hassela
Hassela Klintehamn Foto: Magnus Liljesköld Sverigesradio
Lyssna
(1:37 min)

IVO stänger Hassela Gotland

Uppdaterat onsdag 11 oktober 2017 kl 14.34
Publicerat onsdag 11 oktober 2017 kl 14.07

Inspektionen för vård och omsorg har dragit in Hassela Gotlands tillstånd att bedriva verksamhet i Klintehamn. Bristande kontroll av anställda är orsaken.

P4 Gotlands samlade rapportering om Hassela vid en granskning 2016

Att behandlingshemmet i Klintehamn fått tillståndet indraget av Inspektionen för vård och omsorg betyder att Hassela med omedelbar verkan inte får bedriva verksamhet i sina hem för vård och boende.

IVO anser att Hassela allvarligt brustit i sin skyldighet att kontrollera utdrag ur Polismyndighetens belastnings- och misstankeregister.

Bristen är allvarlig eftersom Hassela tidigare, vid upprepade tillfällen, uppmärksammats på skyldigheten att kolla de anställda mot brottsregistret.  

"IVO anser att det är anmärkningsvärt att huvudmannen på nytt underlåtit att följa lagstiftningen", står det i beslutet att återkalla Hasselas tillstånd.

Av de tio personer som börjat arbeta eller provjobbat i verksamheten under 2017 saknas utdrag för i vart fall fem, slår IVO fast efter en kontroll på plats i Klintehamn.

Eftersom Hasselas enhet vid Bockes i Fröjel ligger under samma tillstånd, så innebär IVOs beslut att också verksamheten i Fröjel stängs.

Totalt är det 40 platser på Hassela i Klintehamn och vid Bockes i Fröjel som berörs av det återkallade tillståndet.

Mer om Hassela Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".