Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Björn Meijel, fiskare i Närshamn
Björn Meijel, fiskare i Närshamn Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm P4 Gotland Sveriges Radio
Lyssna
(3:43 min)
Gotländsk fisk ska beredas i Närshamn
Publicerat måndag 12 februari kl 21.07

I sommar ska det gå att köpa lokalfångad färsk fisk i Närshamn, både rökt och filead.

Fiskaren Björn Meijel har länge haft planer på att förädla fisk i Närshamn. Och nu har det första spadtaget för berednings- och försäljningslokalen, samt ett rökeri, tagits. Tanken är att bli klar till juni. 

– Vi fiskar ju en del här nere, mycket strömming, och det mesta går ju till fodermjöl. Och vi tycker det är synd att det blir fiskmjöl, säger Björn Meijel som bland annat planerar att sälja lokalfångad strömmingsfilé. 

Rökt flundra – och en del annat – kommer det också att finnas i den lilla butiken. 

Det hela blir verklighet tack vare statligt stöd från Havs- och fiskeriprogrammet. Totalt kommer investeringen gå på 1,7 miljoner kronor, varav 80 % är statligt bidrag via EU. 

Att det finns efterfrågan är inte Björn Meijel oroad över. Flera restauranger har redan hört av sig och vill ha filéad fisk. Försäljning kommer också ske i butiken i Närshamn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".