Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldrevården ses över - igen

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 13.55

Äldreboendena Östersol i Katthammarsvik, Klostergården i Roma och Sudergården i Burgsvik är just nu föremål för en ny översyn.

Så sent som för ett par år sedan antog kommunen en strukturplan där framtiden för dessa tre boenden tryggades, med planerade ombyggen och tillbyggen.

Planen för framtidens äldreboenden ses alltså över, trots att den bara är två år gammal och slår fast tydliga inriktningar: Klostergården skall byggas om med början 2008 och Östersol byggas om med början nästa år 2006.

Sudergården skulle enligt den planen piffas till med början 2004 - men som vi berättat har bristen på pengar gjort att förprojekteringen kring Sudergården stoppats. Och hur det skall bli med det bygget - den frågan har politikerna skjutit på framtiden.

Kommunen har ju rymt ut gamlingarna från Ekängen i Garda och Forsagården i Lärbro hyser heller inte längre några äldre.

Nya äldreboendet Pjäsen i Visby ersatte ju nedlagda Göransgården, platser från Korpen och Mariahemmet och några nytillskott av platser har det boendet inte gett.

Ändå kan det vara så att den nya given att hjälpa fler äldre i hemmet bromsar köer till särskilda äldreboenden och det är det framtida behovet som Jesper Andersson, chef för försörjningsteamet vid social- och omsorgsförvaltningen nu utreder. Han vill inte gå händelserna i förväg och prata om eventuella nedläggningar - men inte heller ge något av de tre nu aktuella äldreboendena frisedel.

Att Arbetsmiljöverket hotar kommunen med vite om inte ett par av äldreboendena rustas upp inom viss tid - är en annan ingrediens i boendedramat. Om inte Östersol har fått t ex bättre toalettutrymmen vid årsskiftet nästa år kostar det kommunen 1 miljon kronor i vite. Och samma hot har funnits för Sudergården och där har vitet på en miljon kronor fallit ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".