Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få anmälningar mot äldrevården

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 05.31

Antalet anmälningarna om missförhållanden inom äldreomsorgen på Gotland ökade förra året, men är fortfarande få.
Hittills i år har det kommit in tre Lex Sarah-anmälningar mot den gotländska äldreomsorgen - att jämföra med elva anmälningar som kom under fjolåret.

Anmälningarna, som var jämnt fördelade över ön, handlade om brister i omvårdnaden och brister i bemötande och uteblivna insatser.

Två av anmälningarna förra året gällde brister i tillsynen och var av såpass allvarlig art att de ledde till omplacering av personal.

- Men anmälningarna var inte av den dignitet som rapporterats från fastlandet, säger Inger Öberg på kommunens social- och omsorgsförvaltning.

Det var för sex år sedan som Lex Sarah kom och som innebär att personal inom äldrevården är skyldig att anmäla missförhållanden. Ett Lex Sarah-ärende kan vara allvarliga övergrepp som nypningar eller hårda tag; det kan handla om hot, bestraffningar, trakasserier, kränkningar, sexuella övergrepp, eller stölder.

Men en Lex Sarahanmälan behöver inte handla om sånt, utan kan lika gärna handla om att en person inte fått det som den har rätt till; att man kanske inte fått duscha så ofta som man har blivit beviljad eller att någon inte svarat på larm.

- Att Lex Sarah infördes för sex år sedan har framför allt lett till tydligare rutiner och att vaksamheten ökat, säger Inger Öberg. I somras började lagen också att gälla för de som jobbar med funktionshindrade inom LSS-verksamheten.

Men det är bara personalen som lagen tvingar anmäla missförhållanden. Så nu håller social- och omsorgsnämnden på Gotland på att sprida broschyren ”Säg vad du tycker...” där också de som får vård och deras anhöriga på en blankett just kan säga vad de tycker, både positivt som negativt.

Antalet anmälningar på Gotland senaste åren:
- sept 2005: 3 anmälningar
2004:  11 anmälningar
2003:  5 anmälningar
2002:  5 anmälningar
2001:  1 anmälning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".