Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dom sätter stopp för minkfarmen

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 11.31

Minkfarmen vid Salthamn i Väskinde får inte fortsätta sin verksamhet, har miljööverdomstolen beslutat på torsdagen.

Miljööverdomstolen slår bland annat fast att verksamheten vid minkfarmen innebär en väsentlig fara för människors hälsa och miljö.

Domstolen ser det som sannolikt att den stora mängden flugor i omgivningarna är orsakad av verksamheten vid farmen. Trots att det gått åtta år sedan koncessionsnämnden påpekat problemet har minkfarmen inte lyckats minska antalet flugor i området.

Miljööverdomstolen säger också att minkarnas avföring och vatten innebär en uppenbar risk för att grundvattnet ska påverkas. Vattnet leds vidare till en damm men renas egentligen inte, skriver domstolen i sitt beslut.

Domstolen har också synpunkter på hur de avlivade minkarna tas omhand. Här har bolaget inte kunnat ge något tillfredsställande svar på vad som händer med kropparna när kylrummen är fyllda. Det här betyder, säger domstolen, att minkfarmen inte kan hantera sina avfallsproblem på ett tillfredsställande sätt.

Detta sammantaget gör att miljööverdomstolen anser att det saknas förutsättningar för att driva farmen vidare och att något nytt tillstånd för verksamheten inte ska ges.

Miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga och innebär att minkuppfödningen som bedrivits vid Salthamn sedan 1940-talet nu måste upphöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".