Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många motioner om båttrafiken

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 11.09

Flera av de motioner som lämnats in till riksdagen handlar om krav på långsiktig lösning för fraktkostnaderna och färjetrafiken i stort. Flest motioner med gotlandsanknytning har de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Lilian Virgin och Christer Engelhardt skrivit.

Virgin och Engelhardt vill bland annat att man ser över stödet till färjetrafiken genom att det se om det är möjligt att ge rederiet så kallat sjöfartsstöd.

De föreslår också att det skapas ett forskningscentrum på Gotland kring havsmiljö och algblomning i Östersjön. De påpekar också betydelsen av sockerbetsodlingen på Gotland och påminner regeringen att det talats om kompensation för odlarna. De hänvisar också till att det finns flera alternativa användningsområden för socker, bland annat kan socker användas i produktionen av plast och därmed minska oljeberoendet.

De vill också att det placeras tullpersonal på Gotland, är positiva till en polisutbildning på ön och vill att skyddet för raukarna borde förbättras.

Engelhardt vill att öns kuster skyddas mot ökade kostnader vid oljeutsläpp.

Moderaterna har en handfull motioner som rör Gotland. De vill också att färjetrafiken ges mer långsiktiga spelregler. Dessutom vill moderaterna att beslutet att 55 hektar av Cementas område ska avsättas som naturområde bör omprövas, eftersom området behövs för kalkbrytning.

Moderaterna vill också ge tillstånd för gårdsförsäljning av lokalt producerat vin.

Centern vill att frågor som rör strandskyddet ska beslutas lokalt. De vill att Högskolan på Gotland utses till nationellt vindkraftscentrum, att Gotland blir försöksområde för koldioxidneutral energiförsörjning och att elöverföringen mellan ön och fastlandet byggs ut. Centern vill också att hampa ska klassas som stödberättigad gröda.

Vänsterpartiet vill att frågan om Gotlandstrafiken ska föras över till Vägverket ska snabbutredas och att det görs en nationell plan för utlokaliseringen av statliga verk och myndigheter.

Även miljöpartiet vill att ansvaret för Gotlandstrafiken tas över av Vägverket och att det ges garantier för en långsiktig och stabil färjetrafik. De vill också att lokala alkoholproducenter ges tillstånd till gårdsförsäljning.

Kristdemokraterna ansluter sig till övriga riksdagspartier som vill se en långsiktig lösning på problemen med Gotlandstrafiken. De vill också se en flexiblare inställning till strandskyddet men är kritiska till utlokalisering av redan befintliga statliga myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".