Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tio miljoner till Vitryssland

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 14.49

Länsstyrelsen har fått tio miljoner av SIDA för ett projekt i Vitryssland.

Pengarna ska bland annat gå till ökade kontakter och utbyte inom utbildning och kultur, förbättringar av miljösituationen, utveckling av turism och resande.

Projektet kan skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt och förbättringar för vitryska medborgarna i allmänhet.

Syftet med pengarna är att på olika sätt motverka den vitryska isolering som uppstått till följd av de nya eu-gränserna och som medfört att de tidigare så täta kontakterna med framför allt baltländerna skurits av.

Projektet är ett trepartssamarbete mellan länsstyrelsen, Vitebsk-Polotsk och Daugavpils i Lettland. Som grund för projektet finns en överenskommelse om samarbete mellan de tre regionerna som landshövdingarna undertecknade i juni i år. Länsstyrelsen har dessutom ett vänortsavtal med Polotsk.

Avsikten är att stödja uppbyggnaden av infrastruktur för turism i regionen Vitebsk-Polotsk genom en rad konkreta åtgärder. Området sträcker sig 30 mil längs Dvinaflodens dalgång och har goda förutsättningar att bli ett intressant resmål för såväl inhemska som utländska besökare. Regionen har en rik kulturhistoria med anor från vikingatid och medeltid, många museer och andra attraktioner, ett kulturlandskap som saknar motstycke i dagens Sverige, orörda naturområden och inte minst ett stort intresse hos många människor att dela med sig av sin kultur.

Infrastrukturen för turism är eftersatt och det behövs kraftfulla insatser för att lyfta den till modern standard. Insatserna är avsedda att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt och förbättringar för folk i allmänhet. Inte minst innebär projektet möjligheter till kontakter och utbyte för intressenterna i såväl Vitebsk-Polotsk som på Gotland. Tanken är att bilda lokala arbetsgrupper med ansvar för uppgifterna i Vitryssland.

Länsstyrelsen kommer att svara för projektledning och insatser inom bl a kulturarv, naturvård, miljöområdet, jämställdhet och allmän samhällsplanering. Det är vår ambition att stimulera andra institutioner och organisationer på Gotland till medverkan inom områden relevanta för projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".