Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filmsatsning på Gotland får hård kritik

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 15.28

Efter militärens nedragningar på Gotland kom satsningen på en filmateljé i Fårösund och en gotländsk filmfond, som skulle göra det attraktivt för producenter att spela in film på Gotland. Varje satsad krona skulle ge fyra tillbaka. Men så blev det inte. I en uppsats vid Högskolan på Gotland får filmsatsningen skarp kritik. En anställd på Film på Gotland har sagt upp sig eftersom hon kände sig motarbetad. Filmkonsulenten har petats från filmfonden. Här har vi samlat Radio Gotlands rapportering om kritiken mot filmsatsningen.


1 november
Den gotländska filmsatsningen får svidande kritik i en uppsats som lagts fram vid Högskolan på Gotland. Brist på kompetens bland beslutsfattarna, hemlighetsmakeri kring satsade pengar och en kultur av konflikträdsla, präglar satsningen på gotländsk långfilmsproduktion.

Det anser studenten Annika Rogell som också synat de regionalekonomiska effekterna av satsningen på långfilmsproduktion och kommit fram till att Gotland inte får lika mycket tillbaka som andra regioner där det produceras film.1 november
I examens-uppsatsen om långfilmsproduktionen på Gotland kritiseras att Gotland inte får tillbaka lika mycket på satsade pengar som till exempel Film i Skåne.

Uppsatsförfattaren Annika Rogell får medhåll av sin examinator Elisabet Edlund.


2 november
Kultur- och fritidsförvaltningens chef, Ulla Pettersson, tar dock satsningen i försvar och tycker att kritiken är orättvis.


2 november
Regionala utvecklingschefen Lena Thalin tycker att det är ”magstarkt” att kritisera bristen på kompetens på Gotland.


28 december
Film på Gotlands Anna-Karin Sandström har sagt upp sig från sin tjänst som informationsansvarig och filmkommissionär. Hon har känt sig motarbetad av kultur- och fritidsförvaltningen och ifrågasatt i Fårösund.

Det Anna-Karin Sandström upplever som en brist på samverkan i den gotländska filmsatsningen fick henne att lämna både Film på Gotland och ön i somras.


En översyn av filmsatsningen som arbetats fram vid Film på Gotland, togs aldrig upp av cheferna på kultur- och fritidsförvaltningen.

Anna-Karin Sandström tycker att hon har motarbetats.


 

Filmkonsulenten Ylva Julén har petats från sitt filmuppdrag i Filmfonden, som är den rådgivande grupp som föreslår vilka långfilmsproduktioner som skall få produktionsstöd på Gotland.

Kommunens ledare för filmproduktionsprojektet i Fårösund, Bo Rehnberg ville inte längre ha filmkonsulenten med i filmfonden och motiverade det med samarbetssvårigheter och oenighet i grundläggande frågor.

Men den tidigare chefen för kommunens kultur- och fritidsförvaltning Ulla Pettersson, undviker att svara på varför filmkonsulenten petats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".