Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturpris till Bengt Hammarhjelm

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 09.33
1 av 2
Bengt Hammarhjelm. 2005 års kulturpristagare.
2 av 2
Bengt Hammarhjelm var ute och handlade när han fick kultur- och fritidsnämndens besked om att han får kulturpriset 2005.

Bengt Hammarhjelm, militärhistoriker och före detta chef för Gotlands regemente, får kommunens kulturpris 2005. Han får priset för ett idogt arbete med att bevara gotländsk historia åt eftervärlden, med tyngdpunkten på militärhistoria.

Det är kultur- och fritidsnämnden som utser kulturpristagaren. Här följer nämndens motivering: 

”Kultur- och fritidsnämnden i Gotlands kommun har beslutat att 2005 års kulturpris ska gå till Bengt Hammarhjelm, som med idogt arbete bevarat ett viktigt stycke gotländsk historia åt eftervärlden.

Ett gediget historieintresse med sin tyngdpunkt i den gotländska militärhistorien har lett till att Bengt Hammarhjelm genom åren skaffat sig en unik kunskap om Gotlands försvar som sträcker sig alltifrån Gutasagans värld och fram till tiden kring det senaste millennieskiftet.

Denna kunskap har allmänheten kunnat ta del av genom många böcker samt debattartiklar och inlägg. Förutom mer omfattande skeden i historien har enstaka objekt som Karlsvärds fästning och Tingstäde radio fått sina skildrare i Bengt Hammarhjelm .

Då epoken Gotlands nationalbeväring och regemente nu nått sitt slut har Bengt Hammarhjelm sett till att dess verksamhet dokumenterats i bokverket med samma namn där han verkat som projektledare och en av flera författare.

Bengt Hammarhjelm är också en eftertraktad och uppskattad föreläsare och beskrivs av många av sina åhörare som ett levande uppslagsverk.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".