Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sandöbemanning till 2008

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 11.28

2008 ska året-runt-bemanningen på Gotska Sandön upphöra.

Det föreslår länsstyreslen att regeringen  nu beslutar.

Länsstyrelsen är nu klar med sitt förslag till framtida bemanning av Gotska Sandön. Ett förslag som nu lämnas över till regeringen för beslut.

Det länsstyrelsen föreslår är att man lämnar året-runt-bemanningen och inför en mer flexibel organisation som kan förändras efter olika behov.

Länsstyrelsen föreslår också att nuvarande finansiering behålls till och med 2006, att 2007 blir ett omställningsår och att de olika intressenterna på ön sen fördelar kostnaderna sins emellan.

Det var för 20 år sen som Försvaret, Sjöfartsverket, SMHI, Rikspolisstyrelsen och Naturvårdsverket gick in som intressenter och delade på kostanderna för Gotska Sandön.

Sen dess har omvärden förändrats och Sandön är inte längre militärt skyddsområde. Försvaret kommer att ha fortsatt verksamhet på Sandön, men i mycket mindre omfattning. Tillsynen beräknas till två gånger per år.

Sjöfartsverket har hand om fyren, viss sjöräddningsberedskap och elkabeln på ön. Nu finns planer på att gå över till en solpanelsdriven fyr. Sjöräddningshelikoptrarna i Visby gör också att sjöräddningsberedskapen på ön kan minska. Dessutom pågår diskussioner om att öka beredskapen på Fårö.

Rikspolisen har inte längre några intressen av Sandön och vill helt dra sig ur samarbetet.

SMHI har både automatisk och manuella observationer från Sandön, men överväger att automatisera väderobservationer.

Naturvårdsverket förvaltar nationalparken Gotska Sandön, men tycker inte att någon hel-års-bemanning längre är nödvändig.

Idag kostar förvaltningen av Gotska Sandön drygt tre miljoner kronor.

Om man drog ner på bemanning till delar av året återstår ändå en del kostander för tillsynsresor på den del av året när ön är obemannand. Hur stora kostanderna då blir presiceras inte av länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".