Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen satsar på ekomat

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 06.47

Kommunen har beslutat att satsningen på en miljon kronor på ekologisk mat ska permanentas.

Målet för i år är att minst tio procent av maten på vårdhem, sjukhus och inte minst daghem och skolor ska bestå av ekologiska varor.

Och dit har man nått redan efter årets första månader, konstaterar kommunens ekostrateg Bengt-Olof Grahn.

Det var i slutet av 2004 som kommunfullmäktige bestämde att sätta av en miljon kronor till köp av ekologiska varor och livsmedel som tillverkas på Gotland. Tanken var att de olika förvaltningarna skulle få ersättning varje gång de köpte ekologiskt. Till en början gällde det framförallt mjölk och andra mejerivaror och potatis och rotfrukter.

Men så småningom har det utökats med kaffe, färdigmat och kött och idag köps alla slags ekologiska varor. Kommuens eget förråd, kommunvaror, har också helt gått över till ekologiska torrvaror.

Till en början gick det trögt att få storköken att ändra sina matinköp, men i slutet av förra året hade andelen ökat från en halv procent till över sex procent.

De första månaderna i år ligger inköpen av ekologiska varor på tio procent. Ekostrateg Bengt-Olof Grahn ser positivt på framtiden. Han konstaterar också att Arla nu börjat tillverka ekologisk mellanmjölk på Gotland. Anledningen var just att kommunen ökade sin beställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".