Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskindustrin i Rone kan vara hotad

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 07.00

Verksamheten vid fiskindustrin i Ronehamn kan vara hotad, på sikt. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Gotland misstänker att det sker miljöbrott i samband med fiskhanteringen och kommer att anmäla verksamheten till miljö-åklagare.

Miljö- och hälsoskyddskontoret har fått rapporter om otillåtna utsläpp i hamnbassängen i Ronehamn.

Det handlar om fiskindustrin i före detta laxhallen i Ronehamn. Där tar man emot skarpsill för infrysning. En verksamhet som pågått ett par år.

Det är främst gotländska fiskare som landar sin fisk i Ronehamn, men det kommer också en och annan baltisk fiskebåt och lämnar sin fångst där.

”Sill/strömming och skarpsill till mänsklig konsumtion på en global marknad” är huvudinriktningen på verksamheten, men i viss mån produceras också djurfoder - infrysning av fisk för minknäringen.

När fiskarna lämnat fisk till fabriken är tanken att de skall gå ut till sjöss med det spillvatten som uppstått. Fabriken har dispens från Naturvårdsverket att hantera fiskrensvattnet på det sättet.

Men istället för att pumpa ut vattnet ute till havs har det hamnat i hamnbassängen i Ronehamn. Och nu måste myndigheterna agera, säger Jan Wachenfeldt som är chef på miljö- och hälsoskyddskontoret. 

Om fiskrensvattnet hamnar i hamnbassängen kan det röra sig om ett miljöbrott, men saken kompliceras av att det kanske inte är så tillåtet att dumpa det till sjöss heller.

Det finns just nu en ny anmälan om dispens för den hanteringen inlämnad till Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".