Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsläpp av rensvatten upprör vd

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 13.42

Utsläppen av fiskrensvatten i hamnen i Ronehamn har upprört vd:n för Swe-Dan i Västervik, Peter Sjöholm.  När han fick kännedom om att spillvattnet från fiskehanteringen inte dumpas till havs, som det är tänkt, utan har hamnat i hamnbassängen kallade han berörda fiskare till stormöte.

Det är idag inte känt hur ofta det dumpats fiskrensvatten i hamnbassängen i Ronehamn.

Kustbevakningen har haft ögon på plats, men vilka mängder det rör sig om är inte känt. Enligt miljö- och hälsoskyddsförvaltningens chef Jan Wachenfeldt råder det inga tvivel om att utsläppen skett och fiskfabriken står inför en anmälan till miljöåklagare för misstänkt miljöbrott.

Vd:n Peter Sjöholm har försett Naturvårdsverket med kartor som visar var vattnet returneras till sjöss. Han har rapporterat att fabriken under förra året frös in 5 582 ton fisk - och att i hanteringen följer med lika mycket vatten som fisk in. Han har räknat ut exakt hur mycket fosfor, kväve och fett till exempel som återförs till havs.

När han nu sitter på andra sidan vattnet, i Västervik, och får veta att det han uppgett kanske inte stämmer - för att det rapporteras om otillåtna utsläpp i hamnbassängen, det upprör honom.

Företaget Swe-Dan och fabriken i Ronehamn är i ett känsligt läge just nu. För den dispens som funnits för dumpning av spill-vatten till sjöss har gått ut och Naturvårdsverket har inte hunnit besluta om hur den framtida hanteringen av vattnet skall gå till.

Frågan är då hur det kan äventyra den framtida verksamheten om Naturvårdsverket anser att fabriken misskött att efterleva reglerna om dumpning till havs.

För att återföra vattnet, med fiskblod och fjäll till sjöss, måste vara bättre än att ta det till reningsverk, säger Peter Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".