Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny utredning av Visby bilskrot

Publicerat söndag 28 maj 2006 kl 10.30

Kvarteret Takplåten på Österby industriområde där den gamla bilskroten i Visby låg är inte så pass förorenad att marken kan klassas som ett miljöriskområde. Det anser länsstyrelsen efter att ha frågat Naturvårdsverket om råd.

Hittills har inget område i Sverige klassats som miljöriskområde. Därför anser Naturvårdsverket att landets värst förorenade område borde bli miljöriskområde först. Dit räknas alltså inte Takplåten på Österby eftersom föroreningarna där inte är någon akut risk och det går att rena marken.

Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd begärde hösten 2004 att länsstyrelsen skulle bilda ett miljöriskområde av den förorenade marken på Österby. Men istället för att klassa den som ett miljöriskområde anser länsstyrelsen att det räcker att reglera vad som få göras där, till exempel att förbjuda grävarbeten.

Däremot anser länsstyrelsen att marken är så pass förorenad att den behöver saneras.

Marken i kvarteret Takplåten började användas till bilskrot omkring 1960. Idag används den för återvinning. Mätningar har visat att marken är kraftigt förorenad av bland annat bly och olja.

2001 gjordes en utredning av vem som är ansvarig för nedsmutsningen, och alltså också ska vara med och betala för saneringen. Nu anser länsstyrelsen att det behövs en ny utredning, eftersom lagen tolkas annorlunda idag. Det kan innebära att både Stena Metall och Visby Återvinning kommer att få ta ett större ansvar för att rena marken.

Gotlands tingsrätt beslutade om konkurs för Visby Bilskrot redan i januari 2001, men det avgörandet väntar på att miljöfrågorna ska lösas först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".