Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för storbygge i innerstan

Publicerat torsdag 29 juni 2006 kl 13.35

Kammarrätten i Stockholm har beslutat att det får byggas ett hyreshus i tre vångingar på Kimbergs plats i Visby innerstad.

Det är grannarna som överklagat byggplanerna, men som inte fick något gehör för sina synpunkter i Kammarrätten.

Det här är, enligt länsstyrelsen, det enskilt största bygget innanför Visby ringmur sen 1970-talet. Det är fastighetsägare Leif Pettersson, Visby, som vill bygga ett tre våningar högt flerfamiljshus på den tidigare obebyggda tomten på klintkanten vid Kimbergsplats. Enligt planerna ska huset rymma sju lägenheter och bli tolv meter högt.

Men byggplanerna har överklagats av grannarna. Det är SE-bankens sommarbostadsstiftelse och Visby Arbetarförening.

De har hävdat att ett så stort hus inte passar in i miljön vid Kimbergsplats och hänvisar till utredningen ”Visby: Staden inom murarna” där det bland annat står att nybyggen som väsentligt förändrar stadsbilden inte ska tillåtas.

Grannarna har också ansett att integritetsintrånget skulle bli orimligt stort. Och för Visby arbetarförening innebär bygget att de förlorar sin havsutsikt.

Men fastighetsägaren har hävdat att tomten enligt stadsplanen faktiskt får bebyggas. Och att det är svårt att bygga nytt utan att insyn och utsikt försämras för grannarna. Han hävdar också att han bemödat sig med att utforma huset så att det ska passa in i innerstans miljö.

I början av juni var Kammarrätten på plats för att skaffa sig en uppfattning om nybygget. Och nu har den alltså kommit fram till att avslå grannarnas överklaganden och därmed stär länsrättens tidigare belut fast. Det innebär att fastighetägaren Leif Pettersson får rätt

Beslutet kan dock fortfarande överklagas och avgörs då i regeringsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".