Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Funktionshindrade hindras i samhället"

Publicerat tisdag 9 juli 2002 kl 16.27
- Det finns ett slags utanförskap som gör att funktionshindrade inte kan delta i valet på samma vilkor som andra medborgare.
Det säger Eva Jacobsson som leder projektet "Rösträtt för alla" och hon sa det i samband med ett demokratiseminarium i Visby idag där funktionshindrade samlades för att diskutera sin rätt att rösta. Demokratiministern Britta Lejon kom inte som planerat till demokratiseminariet idag, men i panelen satt istället representation från konstitutionsutskottet, valnämnden på Gotland, och företrädare från olika förbund som organiserar funktionshindrade. Temat för samlingen var alltså att utveckla demokratin - öka funktionshindrades delaktighet i den demokratiska processen. För även om rösträtten fyller 80 år i år så är den nyare för somliga grupper. Det var alltså 1922 som den första folkvalda riksdagen samlades efter införandet av den allmänna och lika rösträtten. Men - den allmänna rösträtten gällde inte alla - för somliga med funktionshinder var tidigare omyndigförklarade och hade då inte rösträtt. 1989 försvann den omyndigförklaringen ur lagstiftningen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".