Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälften av ersättningsjobben tillsatta

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 14.27

De flesta av de jobb inom myndigheter och statliga bolag som skulle flyttas till Gotland efter försvarsnedläggningen väntar fortfarande på att bli tillsatta, femton månader efter att regeringen tog beslutet om jobben. 

Samtidigt har antalet nya jobb som regeringen räknade med från början sjunkit med femtio, från 690 till 640. Jobben inom myndigheterna är fortfarande lika många. Det är inom de statliga bolagen som antalet sjunkit. Från 200 till 150, enligt beräkningar som länsstyrelsen har gjort.

Av de hundrafemtio jobben ska komma inom Svenska Spel har enligt bolaget ett åttiotal tillsatts. Resten av jobben beror på om Svenska spel får tillstånd till nya verksamheter, säger informationschefen Andreas Jansson.

Av de nästan femhundra myndighetsjobben är hälften inte tillsatta än. Ungefär 250 jobb inom Sida, Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet väntar på att utlysas och tillsättas.

Men de andra myndigheterna har kommit ganska långt eller är klara.

Vid Försäkringskassan på Gotland, som fick 105 nya tjänster, började på tisdagen de sista tjugo sina jobb.

Skatteverket har anställt tio nya som ska jobba med bouppteckningar.

Kronofogdemyndigheten har anställt 54 av 56. Men de är inte klara med om och hur de som jobbar inom myndigheten ska kunna samlas under samma tak. Idag finns de dels på A7, dels på P18.

Några som däremot väntar med att rekrytera alla sina tjänster är Centrala studiestödsnämnden (CSN). CSN, som idag finns i skattehuset på A7-området i Visby, skulle få 23 handläggartjänster. I dag är sjutton rekryterade och ytterligare två personer ska flytta ner från Stockholm. Men eftersom CSN inte får plats med fler anställda i sina lokaler, avvaktar de med att anställa de sista fyra tills de får mer plats, säger visbychefen Johnny Bjersander.

Arbetslivsinstitutet kommer i september att vara uppe i 12,5 av de femton forskartjänster regeringen beslutade om, säger chefen Göran Brulin som tycker att arbetet med att bygga upp enheten gått fort. Brulin tror att de kommer att kunna vara femton forskartjänster nästa år.

Sidas Östersjöenhet skulle få 20 handläggartjänster. Snart är de tolv, men vid årsskiftet kommer de att vara femton, säger chefen Thomas Johansson som tror att de kan vara uppåt 25 mot slutet av 2007.

Dessutom ska Sida tillsammans med Internationella programkontoret skapa totalt 60 jobb. Först 2008 ska arbetet med utlokaliseringen och uppbyggnaden av de nya verksamheterna vara klart. Just nu pågår en utredning kring hur det ska gå till, som väntas klar i november.

Hos Riksantikvarieämbetet som ska ha lokaliserat delar av sin verksamhet till Gotland oktober 2008 har rekryteringen inte börjat än. Först om ett år måste folk säga om de vill följa med hit eller inte och först då vet man vilka behov som finns. Men regeringens vilja är att styrkan på Riksantikvarieämbetets styrka på ön ska uppgå till 140.

Den första oktober öppnar Riksutställningar ett första kontor i Björkanderska magasinet i Visby hamn, innan flytten som ska vara klar december 2007. Redan idag har fyra anställts och under hösten ska ytterligare nio av de 60 tjänsterna rekryteras, säger generaldirektören Ann Fohlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".