Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilister kör ofta olagligt i naturen

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 07.43

Trots att bilister och motorcyklister varje dag under sommartid kör utanför vägen i naturen, får polisen nästan inte in några anmälningar alls om fordon som bryter mot terrängkörningslagen eller miljöbalken.

Malte Kronholm är länsstyrelsens tillsynsman och han ser ofta folk som bryter mot terrängkörningslagen. Men svårigheten att bevisa brotten gör att han inte polisanmäler så ofta. Av de anmälningar som gjorts de senaste åren har mer än hälften lagts ner, eftersom de är för svårbevisade.

Radio Gotland har tagit del av de tolv anmälningar som polisen på Gotland fått in sedan 2003 och som har handlat om bilar och motorcyklar som kört vid sidan av vägen i naturen, men också på idrottsplaner, golfbanor och tomter. Det handlar om terrängkörningslagen, men också om brott mot miljöbalken och tagande av olovlig väg.

Mer än varannat brott blev nedlagt eftersom det inte gick att hitta några gärningsmän. Brotten var helt enkelt för svåra för polisen att utreda.

I tre fall blev det dagsböter, 3000 kronor som mest. I ett fall blev det fängelsedom på ett år, men där ingick ”tagande av olovlig väg” som ett av flera brott.

DE TOLV ANMÄLNINGARNA SEDAN 2003:

# Juni 2003: förseelse mot terrängkörningslagen.

En kvinna i 40-årsåldern kör en folkabuss utanför vägen i Ardre på en sträcka efter Svartdal ner mot havet för att bada. Döms till 30 dagsböter à 100 kronor, för förseelse mot 1§ och 4§ terrängkörningslagen

# Augusti 2003: tagande av olovlig väg.

Idrottsföreningen Levide IF anmäler att någon kört på och förstört deras idrottsplan. Förunder sökningen läggs ner eftersom polisen inte hade något att gå på.

# September 2003: brott mot miljöbalken.

En 60-årig man kör ner till stranden i Hall-Hangvars naturreservat för att hämta 15-20 rundstenar som ska användas i ”konstnärligt sammanhang”. Bilen kör fast och mannen lämnar den där. Döms till 40 dagsböter à 30 kronor, samt att betala 500 kronor till brottsofferfonden, för brott mot miljöbalken (29 kap 9 § 1 st 1 p och 7 kap 30 §) samt länsstyrelsens föreskrifter för Hall-Hangvars naturreservat.

# Oktober 2003: tagande av olovlig väg.

Idrottsföreningen Levide IF anmäler än en gång att någon kört på deras idrottsplan. En sextonårig pojke erkänner att han kört med sin epa-traktor där. Efter två månader väljer åklagaren att inte väcka åtal (brottsbalken 12 kap 6 § = åverkan eller tagande av olovlig väg må, om brottet endast förnärmar enskilds rätt, åtalas av åklagare allenast om åtal av särskilda skäl finnes påkallat ur allmän synpunkt).

# Oktober 2003: tagande av olovlig väg.

En person som bor i Träkumla anmäler att ungdomar det senaste året kört med motorcrosscyklar genom hennes skog utan att ta hänsyn. Markägaren är också orolig för olyckor. Ärendet läggs ner eftersom polisen inte har något att gå på.

# November 2003: tagande av olovlig väg.

Försvaret anmäler att en person vid P18 kört bil på en nysådd fotbollsplan. En 23-årig bilförare, som saknar körkort, erkänner grov olovlig körning, men säger att han inte kört på någon olovlig väg eftersom han varken sett skyltar eller att det ens var en fotbollsplan. Döms av Gotlands tingsrätt i februari 2005 till ett års fängelse, för bland annat tagande av olovlig väg (12 kap 4 § brottsbalken), stöld, grovt rattfylleri och narkotikabrott.

# December 2003: brott mot miljöbalken.

En 45-årig man anmäls för att i slutet av september kört med en så kallad beach buggy på stränder på norra Fårö. Mannen tog bilder där han poserade bredvid sin bil, bilder han publicerade på internet. Han skulle göra en film om hur han framförde sin beach buggy över hela Europa ner till Afrika, och sanddynerna skulle illustrera hur han tänkte köra i Sahara. 45-åringen sa att han inte lagt märke till skyltarna, i så fall hade han inte kört där. Döms till 40 dagsböter à 30 kronor samt att betala 500 kronor till brottsofferfonden, för brott mot miljöbalken (29 kap 9 § 1 st 1 p och 7 kap 30 §) samt länsstyrelsens föreskrifter för Skalahuars naturreservat.

# December 2003: tagande av olovlig väg

Under julhelgen kör någon på de första hålen på golfbanan i Ardre. Utredningen läggs ner eftersom spaningsuppslag saknas.

# Februari 2004: tagande av olovlig väg.

En bil kör in på en tomt på södra Gotland och mejar ner en bit trästaket och en kaninbur och skadar en telefonstolpe på vägen. Två män hörs av polisen, som även gör en teknisk undersökning av en av männens bilar. Men polisen kan inte styrka brott och förundersökningen läggs ner efter fyra månader, eftersom uppgift står mot uppgift och vittnen saknas.

# Mars 2004: tagande av olovlig väg.

En ny anmälan från den som anmält i oktober 2003 om att motorcrosscyklar fortsatt köra i skogen i Träkumla under perioden 30 januari 2004 till 22 mars 2004. Polisen gör ett förhör med en person, som sa att han bara körde på tillåtna banor. Efter ett halvår läggs förundersökningen ner, eftersom brottet inte går att utreda.

# Maj 2004: brott mot miljöbalken avseende naturvård och artskydd, förseelse mot terrängkörningslagen, samt otillåten miljöverksamhet genom avsaknande av tillståndoch brott mot terrängkörningslagen. Turistföretagaren Pigge Werkelin och en grävmaskinist anmäls för att ha grävt vid Fide camping för att ändra djupförhållandena och kört i terrängen med bil och med grävmaskin, utan länsstyrelsens tillstånd. Den 17 januari 2005 beslutar åklagaren att lägga ner förundersökningen, eftersom gärningen ”var ringa”.

# Mars 2005: brott mot miljöbalken

Två-tre motorcrosscyklar kör på stigar, klint och stenstrand inom naturreservatet Björkume i Lummelunda. Efter en och en halv månad läggs förundersökningen ner eftersom det inte finns några kända gärningsmän och ett vittne som inte vill medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".