Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förening vill bygga i Hamra

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 12.03

Det finns långt framskridna planer på uppemot 30 nya sommarhus i Hamra. Den ideella föreningen Hamratomter vill stycka av och sälja 25 till 30 tomter för sommarstugor vid Hulehällar. Kommunens stadsarkitektkontor arbetar just nu med ett förslag på detaljplan för området.

På kommunens 20 år gamla översiktsplan för Sudret räknas området vid Hulehällar som jordbruksmark som är värdefull kulturlandskapsmiljö och delvis även klassat som riksintresse.

Det handlar om häll- eller alvarmark och våtmark, som förut användes som betesmark men numera används den inte alls inom jordbruket.

Kommunen brukar inte tillåta byggande på hällmark, för det strider mot gotländsk byggtradition. Enligt planingenjör Monica Tingström på stadsarkitektkontoret kommer de inte heller tillåta byggande på sån mark vid Hulehällar, trots att det redan finns hus och outnyttjad byggrätt på hällmark i området.

Men det finns annan mark i området också och ska det byggas där måste det bli på traditionellt sätt, med små grupper av hus, så det kan inte bli någon stugby. Och det krävs bättre undersökning av marken för att visa att den inte är för sank. Dessutom krävs kommunalt vatten och avlopp.

Länsmuseet anser att det bara kan få byggas något enstaka nytt hus i området, i närheten av hus som redan finns vid en skogsdunge. I större delen av området vid Hulehällar anser museet att det är otänkbart att bygga.

Byggnadsnämnden tar upp förslaget till detaljplan på nästa möte. Därefter väntar samråd, så att grannar och andra berörda kan komma med synpunkter. Då är möjligheten att påverka störst. Om detaljplanen godkänns blir det svårt att överklaga bygglov i området.

Föreningen Hamratomter består av tre lantbrukarpar som äger mark vid Hulehällar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".