Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förtidsröster kan avgöra gotlandsvalet

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 06.59

Det gotländska kommunalvalet blir rafflande in i det sista. Det skiljer ju bara ett mandat mellan blocken - och frågan är om förtidströsterna kan komma att vända på resultatet.

På valnatten stod det ju klart att majoriteten i kommunen hade skiftat och att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans fått färre mandat än centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna.

Men övervikten är så knapp den kan bli. De förtidsröster som lämnades dagarna före valet och inte fanns med i resultatet på valnatten och håller spänningen vid liv.

Det kan handla om ett par hundra röster hit eller dit som avgör vilket parti som får det sista mandatet i den norra valkretsen. Om förtidsrösterna är många kan de få betydelse för valutgången.

Gotland är indelat i tre valkretsar när det gäller valet till kommunfullmäktige. Visby, norra och södra valkretsen. Och de 71 platserna i fullmäktige fördelar sig i kretsarna efter antalet röstberättigade. Visby flest - 28 mandat, norra 21 mandat och i södra valkretsen räcker folkmängden till 22 mandat.

I den norra valkretsen tog moderaterna det sista mandatet. Centern står på tur och nosar på att ta det. Det fattas sådär 140 röster.
Men hack i häl är också socialdemokraterna som med ett par hundra röster till skulle vända hela valutgången och med ett mandat till i den norra valkretsen skulle sitta kvar i majoritet i kommunen.
Norra valkretsen är lite av socialdemokraternas planhalva på Gotland - jämfört med södra valkretsen, där centern är största parti. Totalt fick socialdemokraterna närmare 3 400 röster på norr.

Exakt hur många förtidsröster som återstår att räkna gick under måndagen inte att få besked om. Men det står helt klart att valet på Gotland är skarpt jämnt.

Med fortsatt medvind i valseglen behåller moderaterna det tagna mandatet på norr. Om centern har samma skjuts som i kommunvalet i övrigt finns en möjlighet att knappa in och ta det. Då är borgerlig majoritet spikad.
Men skulle socialdemokraterna ha en stor nypa tur och vinner förtidsrösterna, då väger vågskålen tillbaka till vänsterstyre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".