Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare krav på Cementa-utsläpp

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 07.58

Cementas ansökan om att utöka sin produktion med tio procent och samtidigt använda mer avfall som bränsle godkänns av de tillsynsmyndigheter som yttrat sig till miljödomstolen. Men samtidigt ställs krav på strängare utsläppsregler och effektivare rening.

Cementas vill öka sin tillverkning av cement upp till 2,75 miljoner ton.
Samtidigt vill företaget byta ut traditionella bränslen som kol och olja mot gamla bildäck, färgrester, olika plaster, rötslam och köttrester. Redan idag eldar Cementa med avfall, men nu vill man öka andelen ytterligare.

Bolaget vill också ha friare regler för bränslet och inte behöva definiera exakt vilket avfall som används. Istället vill de ha maxgräns för de totala utsläppen.

Problemet är att när man övergår till att bränna mer avfall så betyder det också att utsläppen av olika gifter riskerar att öka.
Och det är här som kraven på ökad kontroll och skärpta regler kommer in. Både länsstyrelsen och Naturvårdsverket betonar att mängden utsläpp måste regleras noggrannare än idag.

Det gäller både tungmetaller, dioxiner, svavel, kväve och andra giftiga ämnen. Länsstyrelsen kräver också att det görs tre gånger så många mätningar av utsläppen mot vad som görs idag. Här ingår även kvicksilver, försurande ämnen och stoft.

Detta innebär i praktiken att Cementa i så fall kan få strängare krav att rena rökgaserna och att företaget ska göra en plan för att minska stoftet.

Idag regleras nämligen utsläppen endast genom hur mycket av varje bränslesort som får eldas per timme.

Naturvårdsverket menar att det numera finns reningsteknik som kan reducera stoftutsläppen från cementugnar ned till väsentligt lägre nivåer än vad man nu har i Slite.

Om stoftutsläppet minskar så minskar också utsläppen av metaller. Kvicksilver bör, enligt Naturvårdsverket, ha en egen kompletterande rening.

Ett helt annat problem med förbränningen av kalksten som nyligen börjat diskuteras är att de giftiga ämnena som kan finnas i stenen även hamnar i själva cementen.
Naturvårdsverket menar att detta leder till att mängder giftiga metaller på sikt kommer att urlakas ur de färdiga betongprodukterna när de såsmåingom vittrar.
För att komma till rätta med det här föreslår Naturvårdsverket att Cementa tar fram ett program för att i minska miljöfarliga metaller i det som matas in i ugnarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".