Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggplaner i Hamra glädjer och oroar

Publicerat måndag 9 oktober 2006 kl 12.04

Synpunkterna på bebyggelse vid Ojmunds i Hamra går vitt isär. Det finns de som välkomnar planerna på de 21 husen och de finns de som motsätter sig all bebyggelse i området.

Barn- och utbildningsförvaltningen är positiv, eftersom det kan innebära att det blir fler barn i Öja skola. Länsmuseet påpekar att det finns två, kanske fler fornlämningar i området. På dem bör inga hus byggas.

Några som redan bor vid Ojmunds kommer att omgärdas av nya hus. De hade helst sett att området lämnas orört men inser att tiderna förändras. För dem är det en fördel att vatten- och avloppsfrågan blir löst. Den närmaste lantbrukaren oroar sig över att husägarna ska klaga på lukt från hans lagård.

Två berörda grannar är mycket negativa. De anser att hela kulturbygden förändras och att planerna strider mot på de riksintressen och kommunens egen framtidsplan för Sudret.

De är också oroliga för översvämningar och tycker att det som gör gotland unikt och attraktivt nu förstörs av bebyggelse. Möjligen kan de tänka sig ett mindre antal fastigheter, men inte 21 stycken.

Telia påpekar att nuvarande telenät inte klarar fler anslutningar utan nätet måste byggas ut om planerna förverkligas. Beslut om byggplanerna fattas av byggnadsnämnden.

Reporter Karin Persson
e-post: karin.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".