Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sista mötet för gamla fullmäktige

Publicerat måndag 16 oktober 2006 kl 12.05

Dagens sammanträde med kommunfullmäktige blir det sista för ”gamla” fullmäktige. Ledamöternas mandatperiod går ut vid månadsskiftet och de nya tillträder i november. Därför står inga riktigt stora beslut står på dagordningen idag.

Första ärende för dagen är kommunens ekonomi. Den senaste delårsrapporten talar om ett överskott på 70 miljoner kronor. Det skall jämföras med det budgeterade resultatet med ett plus på 15 miljoner.

Ett par nämnder går ändå mot minus. Det är räddningstjänsten, tekniska nämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden.

För sjukvården handlar det om drygt åtta miljoner - om inget görs för att strama åt. Kommunstyrelsen har beslutat att nämnder med negativa prognoser ska ”vidta åtgärder för att säkra ett resultat i balans vid utgången av 2006”.

En nämnd ser ut att gå med kraftigt överskott. För social- och omsorgsnämnden lutar det åt ett plus på över 35 miljoner.

Förklaringen kan vara vinster av tidigare neddragningar. Forsagården, Ekängen, Göransgården, Mariahemmet har lagts ned, och det är idag 35 administratörer färre på förvaltningen.

Utbyggnaden av VA-systemet i Själsö-Brissund ska slutredovisas idag. En rapport om att det satsats 35 miljoner - och att det var 17 miljoner mindre än det belopp som fanns anvisat.

Dagordningen präglas annars av motioner och medborgarförslag. Ett par exempel: Vänsterpartiets Carina Lindberg föreslår att Gotlands kommun ska göra mer för barn och ungdomar med självskadebeteende.

Moderaten Solveig Artsman vill att gotländska män skall kunna få prostatascreening på ön och ett medborgarförslag handlar om att personalen i barnomsorgen skall få arbetskläder av kommunen.

Reporter Katarina Hedström
e-post: katarina.hedström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".