Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hyrestvist avgörs i tingsrätten

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 14.46

På tisdagen har hyrestvisten mellan folkuniversitetet och kommunen varit uppe i Gotlands tingsrätt. De båda parterna har träffats för att försöka komma överens under en muntlig förhandling.

Folkuniversitetet har tidigare sagt att de inte klarar av den höjning med drygt en miljon kronor som kommunen vill införa. Om det blir hyreshöjning menar Folkuniversitetet att de tvingas flytta.

Förhoppningen är att parterna ska komma överens om en förlikning, men om det inte sker så kommer tvisten till slut att få avgöras i domstol.

Det hela handlar om en tolkning av det hyresavtal som skrevs för sju år sedan när Folkuniversitetet och Konstskolan tvingades flytta från Almedalsområdet till de nuvarande lokalerna på Broväg - i och med att det nya bibliotekt skulle byggas.

Motståndet till flytten var stort, men som en kompensation lovade kommunen att Folkuniversitetet under en period skulle få samma hyra som tidigare. Och det är just längden på den här hyresperioden som tvisten gäller.

Kommunen hävdar att hyresavtalet gäller till juli 2005 och att hyran därefter ska höjas till en marknadsmässig nivå. Folkuniversitetet menar att den lägre hyran ska gälla till slutet på 2010, då själva avtalet löper ut.

Men hur kan då tolkningen bli så olika? Jo, skillnaden går delvis att hitta i en kompletterande bilaga till hyreskontraktet. Där står att hyresnivån efter den första juli 2005 ska grundas på verkliga investeringsuppgifter.

Detta är underskrivet av både kommunen och Folkuniversitetet. Men i folkuniversitetets egna svaromål dyker en annan nästan identisk bilaga upp där den lägre hyran ska gälla hela hyrestiden. Här finns bara Folkuniversitets underskrift.

Den advokat som företräder Folkuniversitetet menar att det finns muntliga överenskommelser och att vittnen kan intyga att andemeningen var att samma hyra skulle gälla ända fram till 2010.

Den här tvisten har pågått sedan förra sommaren då kommunen ville höja hyran med drygt en miljon kronor till 2,7 miljoner kronor.

I väntan på att tvisten ska lösas har Folkuniversitetet deponerat hyreskillnaden hos länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".