Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från en kyrka i Sverige. Vi sänder även gudstjänster som innehåller religionsmöten.

Kontakta oss!

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 14.08
Detaljer ur Växjö Domkyrkas altarskåp, skapade av Bertil Vallien. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Detaljer ur Växjö Domkyrkas altarskåp, skapade av Bertil Vallien. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.

E-post: liv@sverigesradio.se
Telefon:
08-784 50 00 (Sveriges Radios växel)
Postadress:
Gudstjänsten, Sveriges Radio, 105 10 Stockholm

Vår redaktion finns spridd över Sverige.
Från Umeå i norr till Malmö i söder.

Gudstjänsterna produceras av

Mette Göthberg, Samordnare
Gunilla Nordlund, Umeå
Helena Andersson, Umeå
Katarina Josephsson, Örebro
Neta Norrmo, Göteborg
Karin Malmsten, Jönköping
Agneta Nordin, Malmö

Fler presentationer av medlemmarna i redaktionen kommer att publiceras.

Mette Göthberg

Mette Göthberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Mette Göthberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Mette är samordnare för gudstjänster och morgonandakter. Utöver det arbetar hon sedan 2014 som producent för Tankar för dagen i P1.

− Det är jag som tar emot, svarar på och skickar vidare lyssnarfrågor till producenterna. Jag schemalägger och håller även i utvärderingar av programmen.

Mette har arbetat sedan 2001 på Sveriges Radio. Hon har bl a varit med och startat upp och drivit de två digitala kanalerna SR C och SR Minnen som nu för tiden heter Avgörande ögonblick.

Helena Andersson Holmqvist

Helena Andersson

Helena Andersson Holmqvist är frilansjournalist i Umeå och har producerat gudstjänster för Sveriges radio sedan 2007.

– Jag trivs mycket bra med att arbeta med gudstjänster! Framför allt lockas jag av att få arbeta med spännande livsfrågor och tillsammans med församlingarna försöka skapa gudstjänster som fungerar så bra som möjligt i radio.

Helena producerar också morgonandakter för radion, och arbetar som skrivande journalist i sitt företag Moskit media.

Katarina Josephsson

Katarina Josephsson. Foto: Inge Amundsen/Sveriges Radio-
Foto: Inge Amundsen/Sveriges Radio-

Katarina Josephsson har varit gudstjänstproducent sedan 2012, med bas i Örebro. Hon är dessutom programledare i P1s Andliga sånger. Övrig tid sysslar hon med sång och musik, som lärare och sångerska.

– Jag tycker det är väldigt roligt att göra gudstjänster! Direktsändningar är särskilt roliga, med sin nerv och ”här och nu”-känsla. Jag gillar att möta nya människor, som vi gör när vi kommer till nya kyrkor, men jag uppskattar också att återkommande samarbeta med präster/pastorer/musiker som speciellt ”tänker radio” när vi planerar gudstjänsten. Jag tänker att det vi gör är viktigt, att gudstjänsten spelar roll och det är så roligt med allt engagemang, all glöd som finns hos de medverkande, säger Katarina.

– Eftersom jag är musiker själv så tänker jag extra mycket på hur musiken läggs i gudstjänsten, jag tror att musiken kan tala lika väl som orden. Det märker jag också i mitt andra program, Andliga sånger.

Neta Norrmo

Neta Norrmo.

Neta Norrmo är kulturjournalist, curator och filmare i Göteborg. Hon producerar gudstjänster från Västsverige.

– De existentiella frågorna har religionen och kulturen gemensamt. Det och mångtydigheten i upplevelserna lockar mig, det ges inga tydliga svar på de stora frågorna men väcker starka känslor, säger Neta.

Hon har arbetat inom livsåskådningsredaktionen på Sveriges Television i många år, samt gjort program både för SVT och SR, som programledare, producent och reporter.
Från och med 2016 producerar hon både gudstjänster och morgonandakter på produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio Göteborg.

Karin Malmsten

Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Karin Malmsten arbetar för både P1 och P4 vid Sveriges Radio Jönköping. Hon är lokalredaktör och nyhetsreporter i Värnamo, och har arbetat med radiogudstjänsten som producent sen 1993. Hon började på radion redan 1977. Särskilt förtjust är hon i direktsändningar. Att få vara på plats och förmedla ett skeende. 

– Jag känner mig priviligierad som får sända från kyrkor. En plats även för dem med liten eller ingen tro. Dit många söker sig när livet blir på allvar. Det är ingen tillfällighet att kyrkor och moskéer blir en naturlig samlingsplats när det sker katastrofer i vardagen. Det är också en plats för stillhet och eftertanke, glädje och gemenskap. Där är dop, vigslar och begravningar. Kyrkan är en del av livet för väldigt många, säger Karin.

2015 fick Karin Malmsten Smålands Akademis Wallquist-pris med motiveringen "för att med småländsk klurighet och envishet, samt med personligt engagemang och journalistisk integritet förnyat 90-årsfirande Sveriges Radios allra äldsta program, gudstjänsten".

Agneta Nordin

Agneta Nordin. Foto Lars Mogensen.
Foto Lars Mogensen.

Agneta Nordin är frilansjournalist i Malmö. Hon producerar gudstjänster från Skåne. 

− I någon mån är vi alla andliga varelser. Så oavsett om du är troende eller ej vill jag skapa en upplevelse för dig som lyssnar, säger Agneta Nordin. 

Hon har arbetat på uppdrag av Sveriges Radio under många år. Hon är programledare för Pyramiden i P1 och har gjort både dokumentärer och reportage för olika kanaler och redaktioner. Hon producerar också morgonandakter.

Gudstjänsterna görs av Lokatt Media för Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".