Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla fynd stoppar husbyggen

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 10.29
Utgrävningen i Örby som stoppar nybyggen. Foto: Pär Sandin

En arkeologisk utgrävning i Örby försenar utvecklandet av ett sommarstugeområde där det även finns planer på permanenta bostäder. Det är vid Krok i Örby som riktigt gamla boplatser är i vägen för nya hus. Området ska grävas ut nu under våren, och en del av fynden är minst fyratusen år gamla.

Intressanta rester efter eld i en gravliknande hög visade sig vara från förromersk tid, det vill säga några hundra år före vår tideräkning. Andra dateringar var från 1600-talet.

Men den äldsta dateringen är från äldre bronsålder, det vill säga över fyra tusen år gammal. Fyndet som daterats med hjälp av Kol 14-metoden kommer från ett stolphål, från ett hus från järnåldern som låg ute på en äng.

Mystiken från den dateringen kan bara en utgrävning lösa menar Mats Hellgren, arkeologen som grävde i området i höstas. En fullständig utgrävning ska alltså göras under våren.

Marks kommun har beslutat att försöka genomföra planeringen av det nya området ändå. Området omfattar dels drygt ett område med cirka hundra hus, mestadels sommarstugor, men också område med runt 15 nya tomter.

De nya kommer inte att få bebyggas förrän planen är godkänd och de arkeologiska uytgrävningarna klara. Däremot får de som inte berörs av utgrävningarna, de hundra sommarstugeägarna, bygga så fort planen är godkänd och det kan bli klart redan i vår.

Men det är risken för överklaganden som kan fördröja planen mest. Driver någon en överklagan ända till regeringen kan det ta år innan de boenden för börja bygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".