Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valdeltagandet sjönk

Publicerat måndag 16 september 2002 kl 08.42
Valdeltagandet minskade i hela Sjuhärad. Lägst valdeltagande hade Vårgårda och där sjönk valdeltagandet med hela fem procent. I de övriga kommunerna sjönk valdeltagande med mellan 0,3 och 2,1 procent. Högst valdeltagande hade Bollebygd med 82,6 procent.
Valdeltagandet i årets riksdagsval blev det lägsta sedan andra världskriget. Valdeltagandet har trendmässigt gått ner i stort sett varje val sedan toppnoteringen 1976 då valdeltagandet uppgick till 91,8 procent. I årets riksdagsval röstade 79 procent av de röstberättigade. Senast valdeltagandet var så lågt var 1956 då det var ett extra val, "pensionsvalet", mitt i sommaren. Annars får man gå tillbaka till 1944 då 71,9 procent röstade. En besvikelse, kommenterar demokratiminister Britta Lejon för SVT det historiskt sett låga valdeltagandet. Så sent som i vintras lade hon fram en proposition som hade som mål att förbättra valdeltagandet i alla val med början i riksdagsvalet. Det slutliga valresultatet blir inte klart förrän på onsdag då de sista post- och utlandsrösterna är färdigräknade. Valmyndighetens Vivan Nilsson säger att det brukar handla om mellan 40 000 och 70 000 röster. Förmodligen några fler i år. Men de sista rösterna kommer inte att fälla några regeringar eller slänga ut några partier ur riksdagen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".