Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande kunskap om spelberoende

Publicerat tisdag 15 oktober 2002 kl 09.08
Kunskapen inom sjukvården i Västra Götaland om spelberoende är dålig, men mindre än hälften av läkare och sjuksköterskor anser att spelberoende är ett problem. Det visar en enkät som gjorts av Folkhälsokommitten och statens folkhälsoinstitut, med anledning av etableringen av kasinon i Sverige.
Enkäten skickades ut till 20 vårdcentraler och 19 psykiatrimottagningar i Västra Götaland och 59 svar kom in från läkare, psykologer, kuratorer och sjuksköterskor. Mindre än hälften av de svarande hade under det senaste året mött patienter som de visste eller misstänkte hade problem med spelmissbruk. Var sjunde svarade att de inte hade några kunskaper alls om spelmissbruk. Endast ett par sjuksköterskor hade utbildning om spelmissbruk. En stor majoritet svarade att den kunskap de hade om spelmissbruk hade de fått från media. Trots det hade några av de svarande genomför behandling av spelmissbrukare. Den hjälp som de hade erbjudit var samtalsterapi men i stor utsträckning hade de hänvisat patienterna till socialtjänsten. Meningarna om vilka åtgärder som behövs i framtiden för att hjälpa spelmissbrukare går isär. Läkarna ansåg att socilatjänsten behövde bättre utbildning medan psykologerna anser att det är hälso- och sjukvården som behöver mer kunskaper. Alla anser att det behövs utökade möjligheter till behandling på behandlingshem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".