Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Däck är trafikens största miljöbov

Publicerat tisdag 12 november 2002 kl 12.40
Ungefär 10 000 ton gummirester från däck hamnar varje år i vägdikena och en stor del innehåller miljögiftiga oljor. Gummiresterna är idag en av de största miljöbelastningar som trafiken orsakar. Men det finns alternativ - Däck som inte innehåller den giftiga oljan. Introduktionen har går trögt för sådana däck - men nu ser det ut att ta fart.
De högaromatiska oljorna, förkortat HA-oljor, som används som mjukgörare i däckens gummiblandningar innehåller stora mängder polyaromatiska kolväten. En ämnesgrupp som sen länge är känd för att kunna orsaka cancer och som är giftig för organismer som lever i vatten. Vid Länsstyrelsen i Göteborg har Jan Ahlbom i åtta år arbetat för att öka insikten om detta, och behovet av att få fram däck som inte innehåller HA-oljor. Idag finns det förutom regummerade däck också vinterdäck utan HA-olja. Däremot ännu inget sommardäck. Det förklaras med att Norden är en särskild marknad när det gäller vinterdäck, som tillverkarna måste ta hänsyn till om man vill vara med, medan p somardäcksidan är Sverige bara en liten del av en världsmarknad - och då väger kraven mycket lättare på producenterna. Att man inom branshcen nu ändå talar om ett genombrott för de HA-fria däcken beror enligt Karin Carlsson på SIS Miljömärkning till stor del på att myndigheter och företag gått i bräschen och krävt sådana däck, inte minst till långtradarföretagen. Och också bland privatkunderna har intresset för HA-fria däck ökat påtagligt under senare tid, tycker Tony Edling som har en däckfirma utanför Halmstad.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".